АПИ налага санкции на поддържащите фирми на АМ "Тракия" и на Софийски околовръстен път на стойност общо 50 000 лв. за ненавременни действия при усложнената обстановка. Това заяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски на брифинг, посветен на актуалната пътна обстановка.

За поддържащите фирми на АМ "Тракия" глобата е в размер на 30 000 лв., а на тези на Софийския околовръстен път санкцията е 20 000 лв.

През изминалото денонощие на терен работили 563 снегопочистващи машини. През нощта пътната обстановка се усложни в цялата страна, много рязко паднаха температурите с умерен, до някъде силен вятър, което затрудни както снегопочистващата техника, така и шофьорите, обясни Терзийски.

АПИ предупреждава, че може да затваря пътища докато ги почистят или се промени времето

АПИ предупреждава, че може да затваря пътища докато ги почистят или се промени времето

563 снегорина са почиствали републиканските пътища през нощта

АПИ ще бъдат безкомпромисни за действията на снегопочистващите фирми. При предходната усложнена ситуацията във Варна и Добрич също са наложени санкции на снегопочистващите фирми в размер на 52 000 лв. "Нека да е ясно - няма да има никакъв компромис с почистването на пътищата на републиканската пътна мрежа", категоричен бе Терзийски.

Той се извини на шофьорите, които са чакали на АМ "Тракия", Имало е обаче, по думите му, и много недобросъвестни шофьори, които са навлезли в аварийната лента и забавили действията на пътните патрули при изваждането на авариралия тир.

АПИ са готови за зимата, но призоваха шофьорите да бъдат внимателни, приготвен за път, да имат търпение и да спазват разпоредбите на органите на МВР. Шофьорите на тежкотоварните автомобили да не правят колони в двете платна, така че да не може да мине снегопочистващата техника, призова Терзийски.

Ураганен вятър събори покрив на училище в Хасково

Ураганен вятър събори покрив на училище в Хасково

Паднало е и огромно дърво на оживен булевард

В момента пътищата в страната се обработват и има затворен път за почистване единствено в област Разград, тъй като независимо от това, че снегът не е много, вятърът образува и създава много преспи на платната на пътищата, предимно в Североизточна България.

News.bg припомня, че днес от АПИ предупредиха, че може да има затваряне на пътищата заради почистването.

Предупреждението бе отправено, след като стана ясно, че зимата отново се завръща.

По-късно днес бе съобщено, че лошото време остави част от Добричко без ток.

А в Хасково, ураганен вятър отнесе покрив на училище.