С тържествена заря-проверка, в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, в Панагюрище беше почетена 136-ата годишнина от Априлското въстание.

Априлската епопея беше почетена и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на отбраната Аню Ангелов, депутати, представители на местната власт, жители и гости на града.

Тържествената церемония на площад „20 април" беше открита със слово на президента Росен Плевнелиев, в което той определи почитта към борците за национална свобода като „сигурен белег за истинско родолюбие".

Той напомни завета на народния поет Иван Вазов, който с величавата "Епопея на забравените" ни учи да не забравяме героизма на априлци.

По думите на държавния глава, „през времето винаги ще пътува към нас Кървавото писмо на Каблешков", за да не забравяме че сме българи и че най-важните неща трябва да ги постигаме сами.

„Априлската епопея показа на целия свят, че българинът е достоен за своята свобода и винаги е готов мъжествено да умре за нея и за родината си" - каза в словото си президентът Плевнелиев.

Той допълни, че въпреки превратностите на съдбата, българинът е запазил основните си духовни ценности, което дава основания за оптимизъм.

След словото на държавния глава тържествено бяха произнесени имената на героите, загинали в Априлската епопея.

Церемонията завърши с изпълнение на националния химн, заря и тържествено изнасяне на знамето на панагюрските въстаници.

По-рано през деня се състояха възстановки на героичните събития, възвестили свободата на народа ни.