Археолози откриха средновековно селище във Видинско. Археологическите проучвания започнаха на 17 септември тази година и се провеждат във връзка със строежа на път Е79 в участъка Видин-Ружинци-Монтана. Наричат се "спасителни", тъй като най-често са свързани с някакво инвестиционно намерение - строеж на път, газопровод, сграда и т.н., обяснява археологът Елена Василева, която е гл. асистент в Национален археологически институт с музей към Българска академия на науките.

Проученото сега средновековно селище е ситуирано на двата бряга на р. Войнишка с площ от 54 дка. При предварителното проучване през месеците септември-октомври 2020 г. на тази площ са регистрирани 47 структури. От тях 23 ями със средна дълбочина от 2,50 м; една линейна аномалия (ров) с ширина 5 м и дълбочина 1 м; осем пещи; шест жилища, три от които - землянки, един гроб с инхумация.

Археолози откриха древен олтар при разкопки в "Состра"

Археолози откриха древен олтар при разкопки в "Состра"

Открити са и редки монети от 1-2 век

Всичко това е от периода ХІ - ХІV в. Освен тях, на обекта е регистриран и пласт от Ранната Бронзова епоха, култура Магура-Коцофени. На нея принадлежат и са проучени едно жилище и един гроб с кремация в урна. Така общият брой на структурите е 49.