Командирът на авиобазата в Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев дава негативна оценка на самолетите МиГ-29 докато се обучава в САЩ, а когато вече е в България, говори нещо различно.

Това заявиха от Атлантическия съвет на България във връзка с днешния коментар на ген. Русев пред bTV, в който той се застъпи за използването на съветските самолети в българските ВВС, като заяви, че се поддържат "в перфектно състояние" и обяви за спекулации възраженията срещу продължаването на тяхната експлоатация.

Шефът на "Граф Игнатиево" защити МиГ-29

Шефът на "Граф Игнатиево" защити МиГ-29

Всичко е спекулация

По време на пребиваването си в САЩ той е на обратното мнение.

"Използването на МиГ-29 до края на техния жизнен цикъл е възможно решение, но същевременно то е крайно скъпо решение и съотношението разходи към ефективност е тотално неприемливо от финансова гледна точка. Такова решение би обрекло българската бойна авиация на изчезване." - пише ген. Русев (тогава все още подполковник) в своя курсова работа от 2016 г., докато се обучава във висшата военновъздушна академия на САЩ.

"България не трябва да разчита на ъпгрейдване на авиониката на самолетите МиГ-29 и на потенциалната им модернизация, с цел повишаване на техните бойни способности, защото такова краткосрочно "закърпване на положението" би било опустошително за дългосрочното здраве на българската бойна авиация", се казва още в анализа му.

"Няма как да не се съгласим с тази позиция! Съвпада с нашето виждане, че отдавна трябваше да прекратим да наливаме още пари в старите съветски самолети, камо ли да правим опити за безнадеждна "модернизация" на отдавна остарялата и оперативно несъвместима тяхна авионика.Такава модернизация ще струва повече от 100 милиона лева. Но пък такава "модернизация" на авиониката на МиГ-29 е капан, който "връзва ръцете" на Министерството на отбраната към старите самолети за още поне 10 години, капан, чрез който да изливаме в Русия още стотици милиони български левове за допълнителни ремонти и поддръжка." - подчертават от АСБ.

"Интегритет се нарича единство между думи и дела, и между думи и думи. Интегритетът е задължително условие, за да командваш хора! Зад натрапването на използването на МиГ-29 още десет години стоят геополитически, корпоративни и лични меркантилни интереси." - допълват атлантиците.