Правителството незабавно да спре полетите с руско оръжие през въздушното пространство на България - за това настоява Атлантическия съвет на България.

"Предвид ескалацията на агресивната политика на Русия спрямо Украйна и на фона на все по-интензивните руски хибридни действия против ЕС, НАТО и България, призоваваме правителството НЕЗАБАВНО да спре порочната практика да бъдат издавани разрешения за преминаване през българското въздушно пространство на самолети с руско оръжие и военнослужещи към Сърбия!" - гласи официална позиция на АСБ.

Атлантиците настояват също да не се пропускат и полети, обслужващи "така наречения руско-сръбски "хуманитарен" център в Ниш, който е де факто руски център за разузнавателна и подривна дейност на Балканите".

"Кремъл не изтегли струпаните около украинските граници войски и не върне обратно Крим, както и докато Москва не прекрати подривната си хибридна дейност против ЕС, НАТО и България, нашето въздушно пространство трябва да бъде затворено за всякакви такива полети." - подчертават от неправителствената организация, като напомнят, че Кремъл се опитва да изнудва НАТО и ЕС и е необходимо България да реагира на това с решително действие.

През миналата седмица беше съобщено, че министърът на отбраната Стефан Янев е уведомил Народното събрание, че е дал разрешение през въздушното пространство на България да премине военен самолет на друга държава "с цел транспортиране на граждански лица". Не беше уточнено на коя държава принадлежи самолетът, нито дали на страната ни са предоставени гаранции за гражданския характер на полета. Впоследствие от различни източници се появи неофициална информация, че самолетът е бил руски и е пътувал за Сърбия.

Припомняме, през април тази година беше съобщено, че Русия се стреми да заобиколи ограниченията за преминаване над въздушното ни пространство като превозва оръжие към Сърбия с граждански полети.

Русия внася оръжие в Сърбия с граждански полети

Русия внася оръжие в Сърбия с граждански полети

През българското въздушно пространство

Пълният текст на декларацията:

ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ ПОЛЕТИТЕ С РУСКО ОРЪЖИЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ!

Предвид ескалацията на агресивната политика на Русия спрямо Украйна и на фона на все по-интензивните руски хибридни действия против ЕС, НАТО и България, призоваваме правителството НЕЗАБАВНО да спре порочната практика да бъдат издавани разрешения за преминаване през българското въздушно пространство на самолети с руско оръжие и военнослужещи към Сърбия!

Независимо дали става дума за покупка, от страна на Сърбия, на въоръжение и техника от Руската федерация, или за временно разполагане на руско оръжие и/или военнослужещи на сръбска територия за провеждането на военни учения, България трябва да спре да пропуска през въздушното си пространство такива полети.

Настояваме да не бъдат пропускани също така и полети, обслужващи така наречения руско-сръбски "хуманитарен" център в Ниш, който е де факто руски център за разузнавателна и подривна дейност на Балканите. Същото следва да се отнася и за всяка друга подобна структура, разположена в Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

Докато Руската федерация не прекрати агресивните си действия против Украйна, докато Кремъл не изтегли струпаните около украинските граници войски и не върне обратно Крим, както и докато Москва не прекрати подривната си хибридна дейност против ЕС, НАТО и България, нашето въздушно пространство трябва да бъде затворено за всякакви такива полети.

Сега е моментът България да бъде отговорен и надежден съюзник в Алианса!

Именно днес, в хода на руската агресивна кампания против Украйна и в момент, когато Кремъл се опитва да изнудва НАТО и ЕС, а това значи и България, правителството трябва да предприеме решително действие, с което да защити националния ни интерес и сигурност, да подкрепим съюзниците ни и да проявим солидарност с Украйна, като държава-партньор. В тази връзка, още днес държавата ни може да обяви, че няма да пропуска повече полети, с които се превозват руско оръжие и военнослужещи за Сърбия. Така България ще даде своя принос към укрепването на сигурността на Алианса и ще подкрепи солидарно Украйна като партньор в труден за всички момент.

За качеството на един съюзник се съди не по думите, политическите декларации и протоколните срещи, а по действията, особено по време на криза.

Дела трябват!