Румен Радев цели да овладее изпълнителната власт, той не говори като обединител на нацията, а като партиен лидер. Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България във връзка с днешното изявление на държавния глава, в което той обяви, че сваля доверието си от правителството.

"Целта на Радев сега е изпълнителната власт. И затова следва свой тристепенен план. Първо, предизвикване на правителствена криза. Второ, инсталиране на власт на назначено от него ново служебно правителство. Трето, в дългосрочен план, реализация на негов собствен политически проект, със свое парламентарно мнозинство (с мандатоносител БСП) и съставяне на редовно правителство." - се казва в позиция на АСБ, публикувана на страницата на организацията във Фейсбук.

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3
Обновена

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

В обръщение към нацията президентът изтъкна, че България не е бунище

Атлантиците посочват също, че президентът води проруска политика.

"От началото на своя мандат Р. Радев прокарва проруска политика и защитава интересите на Москва. Неслучайно отдавна настояваме да бъде разследвана евентуална руска намеса в президентските избори в България през 2016 г. Дали повишената политическа активност на президента не се дължи на активирането на фактори, които искат да откъснат България от НАТО и ЕС и да я сближат с Русия?" - се казва още в публикацията.

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

"Никога не съм казвал че ще се кандидатирам за президент", заяви Борисов

Пълният текст на извялението:

Отново Р. Радев говори не като президент, който би следвало да бъде обединител на нацията, а като партиен лидер.

Отдавна Р. Радев дава индикации, че се стреми да овладее лостовете на изпълнителната власт. Церемониалната функция на държавен глава очевидно не му е достатъчна, за да изпълни това, за което е поставен. Явно не стига и на тези, които инвестираха в избора му за президент. И като политически фактор изобщо. Целта на Радев сега е изпълнителната власт. И затова следва свой тристепенен план.

Първо, предизвикване на правителствена криза.

Второ, инсталиране на власт на назначено от него ново служебно правителство.

Трето, в дългосрочен план, реализация на негов собствен политически проект, със свое парламентарно мнозинство (с мандатоносител БСП) и съставяне на редовно правителство.

От друга страна, от началото на своя мандат Р. Радев прокарва проруска политика и защитава интересите на Москва. Неслучайно отдавна настояваме да бъде разследвана евентуална руска намеса в президентските избори в България през 2016 г.

Дали повишената политическа активност на президента не се дължи на активирането на фактори, които искат да откъснат България от НАТО и ЕС и да я сближат с Русия? Дали тези проруски фактори в момента не са силно обезпокоени за бъдещето на руските енергийни проекти за АЕЦ "Белене" и "Турски поток"? И затова да играят ва банк, за да получат и изпълнителната власт, за да прокарат тези проекти така, както ги предвижда Москва и в ущърб на България?

Дали вече за чашата не е преляла с изгонването на още двама руски дипломати и затова Кремъл да е решил да "възстанови статуквото"?

Ще разберем скоро.

По делата ще ги познаем.

Президентът е ясен.

Сега да видим от къде ще получи подкрепа, за да осъществи политическия си проект. Следете внимателно кой ще го подкрепи и така ще разберете кой какъв е в действителност.

И кои партии и лидери, обявяващи се за евроатлантически, ще застанат зад президента. Някои вече коленичиха... Сега остава да застанат зад президентския проект, който би могъл да бъде опакован в най-различни благородни форми, включително и като конституционни реформи.