Днес България има страхотен шанс, но тя е изправена и пред предизвикателства, които идват от Изток. Това заяви журналистът и политик Асен Агов, който представи първата си книга "Добър вечер дами и господа! Бягството на България към свободния свят", предаде БГНЕС.

"Фалшивите и манипулирани новини, отказът от свободата на самите граждани на Русия е онова, което трови атмосферата днес. Не виня руснаците, а Кремъл и техните управници", посочи Агов.

Според него всичко това се отразява в нашия живот. "Лошото е, че има и слушатели в България. Пожелавам на тези хора да помислят малко какво е необходимо на България", заяви журналистът.

Асен Агов е един от любимите български телевизионни журналисти непосредствено след 10 ноември 1989 г. Заедно с Нери Терзиева те са Екип 2, който води централната емисия на БНТ "По света и у нас". Тогава новините продължават повече от час и не омръзват на хората. Милиони зрители всяка вечер са в очакване на своите любимци. В една от емисиите Агов за първи път произнася "Добър вечер дами и господа!", което днес смятаме за напълно нормално, но тогава все още е общоприето "другарки и другари".

Да правиш новини по онова време беше преди всичко огромна отговорност, спомня си Агов и добавя, но "ние си гледахме работата и не мислехме за нея". "Имахме строги правила. Никога да не представяме нещата само от една гледна точка, да има две гледни точки, но те да се опират на фактите, а не на конспиративните теории. Успявахме да убедим хората с нашите новини. Ние сложихме началото на свободната телевизионна журналистика", сподели той.

Дебютната книга на Асен Агов е адресирана към младото поколение, родено след 2000 г.

С нея той отправя следното послание към днешните млади, които не знаят какво е тоталитаризъм и празни магазини: "Искам да им кажа, че България има страхотен шанс. Този шанс е извоюван от родителите на тези, които са родени след 2000 г. Той е извоюван от гражданите, които обичат свободата. България има страхотен шанс и те трябва да бъдат в тази България, но преди това трябва да научат историята, защото тя е много трагична в продължение на много години".

В "Добър ден дами и господа!.." Агов разказва не само историята на прехода, но и тази на своята фамилия - шест поколения от Съединението до наши дни. Неговите предци в началото са били близки до Стефан Стамболов и Димитър Петков, и двамата министър-председатели, и двамата покосени от убийци в центъра на столицата.

"Асен Агов произхожда от семейство, което има памет. Неговите предци са хора, които имат присъствие в българския обществен живот. Той има въображение, но не си измисля. Асен разказва много убедително фактите от историята на България. Той е достоверен, защото разказът му е на демократ", каза историкът Веселин Методиев, който представи книгата.

На премиерата присъстваха редица български общественици, учени и политици. Сред гостите бяха проф. Михаил Неделчев, Екатерина Михайлова, Атанас Атанасов, Елена Поптодорова, Нери Терзиева, Богдана Карадочева, Стефан Димитров и др. Водещи на събитието бяха журналистите и колеги на Агов Милена Милотинова и Милен Цветков.