От „Атака" поискаха сваляне на имунитета на Ахмед Доган заради мистериозното самоубийство на началник на кабинета му Ахмед Емин. Проектодекларация с това настояване е внесена в парламента от Волен Сидеров.

„От изнесените истини, полуистини и лъжи излиза, че има съмнения за извършено политическо убийство и натиск за неговото скриване", заяви Павел Шопов и добави: „Всички съмнения водят към лидера на ДПС и очевидно истината може да бъде разкрита след свалянето на неговия депутатски имунитет".

Шопов изтъкна, че в това отношение има прецеденти и припомни за сваления имунитет на Волен Сидеров.

Шопов призова депутатите сега да изпратят друг лидер на парламентарна група да доказва невинността си, да не прилагат двойни стандарти като подкрепят предлаганата декларация по отношение на Доган.

Председателя на парламента Георги Пирински разясни, че декларацията не подлежи на гласуване и поясни, че е разпределена за становище на Правната комисия и че срокът за произнасяне е 15 дни.

Въпросът е бил обсъден и на председателския съвет.
Консенсус между парламентарните групи за внасяне на такава декларация няма, така че няма основания да се процедира както преди", подчерта Пирински.

Той съобщи още, че депутатите от ДПС категорично за възразили срещу допустимостта да се разглежда такава декларация въобще.

„Процедурата за сваляне на имунитет е записана в други норми на конституцията и в правилника и не могат да се правят паралели с други случаи", подчерта още Пирински.

„Това е едно от поредните искания на „Атака", което нито почива да сериозни основания, нито ще срещне разбиране", коментира Атанас Мерджанов от БСП. Той е категоричен, че в искането на „Атака" има изразени съмнения, които не почиват на никакви доказателства.

Милен Велчев от НДСВ определи искането на „Атака" като несериозно. „Ако има обвинение от прокуратурата за когото и да било - разбира се ще влезе в дневния ред на пленарна зала, но такива искания от народни представители - едва ли".
За Волен Сидеров Милен Велчев каза: „Да стане първо главен прокурор, тогава да прави искания за сваляне на имунитети".