Дори КС да оспори новия Изборен кодекс, това няма да се отрази на предсрочните избори. Това стана ясно от коментара на депутата от ДБ Атанас Славов. Решенията на Конституционния съд имат сила само занапред, обясни той пред News.bg. Шансът да има решение на КС до изборите не е висок, каза Славов. Освен това решенията влизат в сила след обнародването в държавен вестник. Проведените избори не могат да бъдат оспорени на основание едно бъдещо решение на КС за обявяване на противоконституционност на членове от ИК, категоричен е Атанас Славов.

Първи заявки на ЦИК: Секциите в чужбина и предизвикателството на машините

Първи заявки на ЦИК: Секциите в чужбина и предизвикателството на машините

Атаки ще има от всякакви партии, от всякакви интереси, но те не трябва да се пренасят в ЦИК, предупреди Радев

Изборите няма как да бъдат оспорени на база влязло в сила евентуално решение на КС след вота, а на база действащите разпоредби, както обясни той. В момента в ЦИК има професионалисти и хора, които имат експертизата да не допуснат дори противоречията, които ги има в кодекса да блокират изборния процес, убеден е Славов. Вярвам, че ще се подходи отговорно от новата ЦИК това да не се случи, коментира още той.

Припомняме, новите разпоредби на Изборния кодекс бяха оспорени от ПГ на ГЕРБ в Конституционния съд съпроводени със 17 страници аргументи против.