Защо Планът за развитие, възстановяване и устойчивост все още не е приет от Брюксел. Това бе коментирано в парламента от депутатите от различни парламентарни групи. От Продължаваме промяната смятат, че работата е свършена.

"Планът за възстановяване трябваше да бъде внесен от ГЕРБ, но те нямаха смелост, решихме да наложим наши политики. Всичко, което е трябвало на бъде направено от правителството, е свършено и топката е в Брюксел. До седмица очакваме посещение на Урсула фон дер Лайен в България, по време на което се надяваме да бъде оповестено подписването и на Плана", каза Настимир Ананиев.

Йордан Цонев от ДПС обаче отвърна: "Вчера какво чухме: "Урсула ми каза да туитне, че вървим с перфектна скорост" (б.а. туит на премиера Кирил Петков от вчера). "Повече от перфектна е, свръхзвукова", смята обаче Цонев.

Той припомни, че от ДПС са казали в залата на Народното събрание, че планът ще бъде върнат и е нереално да се смята, че ще бъде приет. "Историята е интересна, опираме до фиксациите, планът трябваше да бъде внесен миналата година, щяхме да имаме авансова сума и одобрени действия. Трябваше някои проекти да бъдат подготвени, това са проекти на Прокопиев (б.а. Иво Прокопиев), стана банално, но това е", каза Йордан Цонев. По думите му, това са проекти за батериите, фотосоларите...

"Щяхме да имаме план, ако не беше този лобизъм в полза на бизнеса на този човек. Ще бъде отлаган и българският бизнес губи", заключи той.

Нова отсрочка за одобрение на българския План за възстановяване сме поискали от ЕК

Нова отсрочка за одобрение на българския План за възстановяване сме поискали от ЕК

Остават в диалог с българските власти, с които имат продуктивни разговори

Томислав Дончев от ГЕРБ припомни предисторията. В края на мандата на кабинета Борисов 3 ГЕРБ са оставили разработен на ЕК план, но ДБ, ИТН, БСП, Мая Манолова казали, че имат по-добри алтернативни планове и този е безобразен, защото в него има кражби и асфалт. Но за мен това значи, че никой не го е чел, защото няма асфалт.

От една година планът се доработва, а остава до 80% същият, добави той. По думите му "от Next generation обявили, че пълна нова версия няма, а само анонс на новите проекти". Ние не знаем как новите два милиарда разходи за батериите и железниците се отразяват на старите проекти, посочи той. Дончев има обаче интерпретация, че в ЕК не е внесено нищо официално и поиска да се пита за това Министерски съвет. За да има внесен официално план, той трябва да бъде приет от МС, проверете дали е приемал нова версия на плана кабинетът, текат технически консултации, какво предоставя България - не знаем, посочи още депутатът от ГЕРБ. Той смята, че сме закъснели една година и губим пари, както и че има риск от изпълнение на бюджета.

Оптимистичната прогноза на Дончев е да имаме одобрен план - около средата на тази година, което означава, че ще имаме теоретичен недостиг на пари - власти, бизнес...

Ако бъде изпълнена амбицията на поредната версия - ние ще бъдем държавата с най-голяма мощност на батерии в света, не батерията на Балканите, а на света, добави още Дончев. Всички държави експериментират с малки мащаби, но става дума за по-богати държави, амбицията е да бъдат вкарвани нови и нови за опозицията проекти, обоснова се той. На въпрос на кого са исканията за батериите - Томислав Дончев отговори: На г-н Василев.

Критика има и от ДБ. Иво Мирчев коментира, че ЕК не одобрява някои наши "авангардни проекти", като например проектът с батериите, който е на стойност 1.3 млрд. лв. Идеята е в част от подстанциите на ЕССО да бъдат поставени батерии, които ще обере пиковото потребление и излишъка, когато батериите се зареждат. Това бърка в здравето на хора със сериозни интереси в енергетиката и които са свикнали в пиковите моменти да вземат в централите си", смята обаче той. За Мирчев проектът с батериите също е "авангарден", макар да смята, че инвестицията ще се възвърне много бързо.

По думите му обаче е нормално да бъде отлаган планът и даде за пример Швеция, чийто план също не е одобрен.

Кратък коментар имаше и от страна на Костадин Костадинов: "Това е оценка на качеството и тя явно не е добра."