След най-много 40 дни на софийското летище ще бъдат поставени автомати за храни и напитки, които ще решат проблема със скъпото кафе.

Това съобщи Николай Кабакчиев, оперативен директор на "Летище София" АД, цитиран от kafene.net

Вече има подписан договор с компанията-доставчик, която ще плаща наем на летището, за да монтира машините си и ще прибира приходите от тях, каза той.

Освен с евтино кафе, софийското летище ще посреща пътниците с произведения на изкуството.

Кабакчиев се похвали, че от лятото до сега летището е сключило 18 нови договора за отдаване на търговски площи. Това е станало възможно след намаляването на началните тръжни цени с около 30 на сто.

Скоро на Терминал 2 ще се завърне книжарница "Сиела", която се отказа от предишния си договор заради високия наем и ниските приходи.

Кабакчиев обясни, че до края на следващата година на двата терминала на софийското летище ще бъдат инсталирани рентгени за проверка на багажа и метал-детекторни рамки за проверка на пътниците от ново поколение, за да изпълним изискванията на ЕК.

В момента тече процедура по закупуването им. Той обясни, че производителите на такава техника в момента работят по още по-нови скенери, която ще позволи да отпадне ограничението за течности като парфюми и напитки на борда на самолета.