По повод Коледа и Нова година ще бъдат извършени извънредни тематични проверки в цялата страна. За това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Причината е увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти по време на празниците.

Засилени проверки ще се извършат и в зимните курорти, свързани с активния туристически сезон през този период на годината.

Проверките ще са насочени към обекти за производство и търговия, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, хотелски комплекси и заведения за обществено хранене.

Преди и по време на студентския празник също се предвиждат извънредни проверки на хотелските комплекси и заведенията за хранене. Ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, сроковете на годност и начина на предлагане.

В зимните курорти проверките ще започнат от 10 декември и ще продължат до края на сезона.

По традиция по време на Коледните и Новогодишните празници контролните органи на БАБХ инспектират обекти за търговия и предлагане на храна в цялата страна.

Целта на традиционните тематични проверки е да се осигури безопасността на предлаганите храни и сигурността на потребителите. Цели се да се предотвратят и опити за злоупотреби от недобросъвестни производители, търговци и собственици на заведения и хотелиери, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.