В парламента да бъдат поставени възпоменателни плочи с имената на избитите от т. нар. "Народен съд" народни представители - за това настояват от Инициативата "Бъдеще с памет", която организира възпоменателното събитие в памет на жертвите на комунистическия режим на 1 февруари пред паметника при НДК.

"Паметта на всички избити и страдали по време на комунистическия режим - от есента на 1944 г. до ноември 1989 г. ни задължава да пазим ценностите, които те отстояваха - свобода, справедливост и защита на човешкото достойнство, България като равноправна европейска държава, а не източен васал. България в Европа, а не в Евразия!" - посочват от гражданската организация.

"Без да постигнем идеала за европейска, просперираща, демократична България, пълноценен и достоен член на ЕС и НАТО, душите на мъчениците от времето на комунизма няма да намерят покой, а ние ще останем маломерно, изгубено в дебрите на перестроечната измама поколение, излъгало надеждите и заветите на дедите си, лишило от перспектива бъдещите поколения." - допълват от "Бъдеще с памет".

Вчера при паметника на жертвите се събраха репресирани от комунистическия режим, потомци на загинали, политици, общественици, граждани. Водещ на събитието беше Горан Благоев.

Възпоменанието беше уважено от председателя на Народното събрание Никола Минчев, президента Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), лидера на БЗНС Николай Ненчев, председателя на БДФ Жаклин Толева, председателя на КОД Петър Москов, заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, представители на СДС, "Републиканци за България", граждански формации. Представителите на политическите сили не носеха партийни знамена в знак на уважение към разбирането, че обществената памет и болката от загубата не бива да се разделят по партийна принадлежност.

БЗНС призовава да се изчистят петолъчките и от политиката

БЗНС призовава да се изчистят петолъчките и от политиката

Мемориалът на жертвите на комунизма в София е бил осквернен

От парламентарно представените партии единствено БСП и ИТН запазиха мълчание. Представителите на Демократична България дойдоха при паметника на жертвите след като възпоменанието беше приключило.

Действащият президент Румен Радев остави букет цветя в ранните часове на деня, преди започването на събитието. Много от потомците на жертвите определиха жеста му като неискрен и обиден, защото държавният глава не участва във възпоменанието заедно с оцелелите от комунистическия терор и техните потомци.

Инициатива "Бъдеще с памет" (ИБП) е обединение на граждани, организации и партии с десни и демократични виждания, мотивирани да съхранят и да популяризират паметта за жертвите на комунизма в България. "ИБП е отворен формат, който ще организира целогодишен календар с възпоменателни и образователни събития и ще си сътрудничи с всички институции и организации, които споделят родолюбивите ни цели." - посочват от организацията.

От "Бъдеще с памет" разпространиха официална позиция, в която апелират:

  1. В България да започне да се прилага законът, който обяви комунизма за човеконенавистна идеология и всички паметници и символни знаци, които го възхваляват да бъдат демонтирани от публичните места и изпратени там където им е мястото - в музея.
  2. Народното събрание на Република България да постави на видно място паметни плочи в сградата на Парламента с имената на всички избити депутати от т.нар. "Народен съд" - с текст, указващ кой и защо е унищожил политическият елит на нацията ни.
  3. Държавните институции категорично да заявят неотменимата принадлежност на България към европейската цивилизация, като не поставят под съмнение нейното членство в Европейския съюз и НАТО. Ние смятаме, че трябва ясно да бъдат прокарани точните разделителни линии, чието прекрачване е пагубно за националния ни интерес. Категорично осъждаме злоупотребата с плурализма в обществото и превръщането на обществените медии в рупор на хибридната война срещу България.