България е лидер по защитата на вековни гори в Европа. Европейската комисия издаде стратегия за горите в Европа, където основна точка е именно опазване на вековните гори. В нашата страна до 50% това е свършено, дори за разлика от най-модерните страни в Европа. Това обясни на обиколка във Витоша Александър Дунчев, изпълнителен директор на Агенция по горите, който заедно с WWF, Югозападно държавно предприятие и Горско стопанство София представиха състоянието, както и единствената вековна гора в парка.

Над 70 000 хектара са опазените вековни гори в България. За справка - в Австрия те са 7000 хектара. Най-старата у нас е на около 200 -250 г., като буковите гори в Стара планина оцеляват по 300 години. България има уникална запазена вековна гора, такова чудо в Европа няма, това е страхотен освен екологичен и туристически потенциал, посочи шефът на ИАГ.

Дунчев обясни още, че над 180 000 хектара са във фаза на старост, които не са стигнали 150 г., с останалите гори сертифицирани стават около 200 000 хектара, което е около 5% от всички гори у нас, а в Европа - запазените вековни гори са 1 процент. Европейската агенция изисква да станат 10% тези гори, тенденцията е да се измисли концепция как да се защитят останалите - очертават се да са в природните паркове, вододайните зони.

Снимка 539712

Източник: news.bg

Вековната букова гора на 100 г. във Витоша се намира на крача от Екологичния детски стационар, малко преди Златните мостове. Тя е защитена със заповед на министъра на земеделието и храните. Цветан Динев, директор на Горско стопанство София, обясни, че всеки може да види гората.

С над 1 млн. евро възстановяваме горите в Североизточна България

С над 1 млн. евро възстановяваме горите в Североизточна България

Заменят се нехарактерни дървета с типични за района

Освен нея 20-30 000 хектара гори в България са предложени за картиране по такива причини от Цветан Златанов, професор от Института на гората, като най-старите вече са картирани.

Дунчев даде интересни факти - преди 100 години Витоша е била гола, всичко е използвано за дърва за огрев, пасища и на практика на Витоша вековни гори няма.

Общинските гори вече също се защитават - в Кюстендил, в Пирдоп, Севлиево, Харманли, Ботевград са подели инициативата. 1/10 от тях са частни, а 1/10 в общински територии. Там трябва с финансови механизми да се заделят тези гори, посочиха експертите.

Световното послание е, че трябва да се търси хармонията между човечеството и природата. Човекът се опитва да извади всеки възможен джал от гората, но това излиза извън балансите на човечеството, тръгват климатични промени. Ако искаме да си запазим баланса, трябва да си оставим кътчета от дивата природа да усетим дивия ѝ  характер. Пример за такива проблеми са наводненията в Германия, пожари в Австралия и други катаклизми. В дивата природа обаче в Сибир, Русия, Бразилия, природните нарушения като пожари, бръмбари унищожават горите на всеки 50-100 години, шансът да е била унищожена една гора е огромен повече от природата, отколкото от човека.

Снимка 539714

Източник: news.bg

В България няма научни данни за това, но преди страната е била ¾ гора, сега е 1/3. Естествените процеси водят до това гората да бъде унищожена, не е нужно да е човек, а пожари, ледоломи. Последната година по-големи площи са били унищожени от ледолома на Витоша, например, отколкото от незаконна сеч за цели 30 г.

Незаконна дървесина, набези по горите от роми и бракониерски лов установиха инспектори

Незаконна дървесина, набези по горите от роми и бракониерски лов установиха инспектори

Хванали каруца с немаркирани дърва

Човекът е миниатюрна част от тези процеси, включително след гола сеч гората има механизъм за възстановяване, сега в нея са тръгнали трепетлики, брези, офики, явори, фиданки на обикновения бук и в рамките на 80-90 г. гората се е възстановила сама.

Последните години няма следи от санитарна сеч. На Земята почти не са останали девствени гори, в Америка и Русия вървят същите мащаби, сертифицират се вековни девствени територии, в Америка също, правят се опити и в Бразилия.

За съжаление в България от европейските пари за гори почти нищо не е стигнало до тях, посочи от Нели Дончева от WWF. Средствата са за залесяване в негорски територии, против пожари, дават се компенсации срещу обещания да не се сече.

Гората трябва да се пази от частника, общината, а Агенцията по горите проверява дали те си пазят горите и дали са взети достатъчно мерки да не се сече незаконно. Досега е имало погрешна практика да се правят актове на секачите от ромското население, трябва сега да се пишат актове на собствениците, предлага Дунчев. Няма акт на фирма, всички са на ромите, на които им е поръчано да секат или на някой горски, който няма силата да спре рома, обясни идеята си още той.

Снимка 539711

Източник: news.bg