Най-бедната страна в ЕС трябва да плати 550 млн. евро на "Атомстройекспорт" заради АЕЦ Белене, пише германската агенция ДПА. В България новината се посреща с облекчение - всички са доволни, че милионите са само 550, констатира Дойче веле.

Решението на Международния арбитраж по спора с Русия заради спрения проект "Белене" предизвика в България предимно положителни реакции. Официални представители припомниха, че искът на руската страна беше за 1,2 милиарда евро, а отсъдените 550 милиона евро са само за вече поръчано оборудване за централата. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни в тази връзка, че НЕК не е задължена да плаща за претенциите на "Атомстройекспорт" за пропуснати ползи и допълнителни разходи. А председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев коментира, че решението на Арбитража отговаря на българската позиция по делото.


Една добра и една лоша новина

Това е и добрата новина за България - че Международният арбитраж отхвърли всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции на руската компания. А лошата новина се състои в това, че ако НЕК беше прекратила строежа на "Белене" още през 2009 година, когато стратегическият инвеститор RWE се оттегли заради неясното финансиране, България можеше да си спести и тези 550 милиона евро, коментира в. "Капитал".

Според Делян Добрев, присъдените 550 милиона може и да не се изплатят, ако руската страна се съгласи да не доставя реактора. В противен случай плащането ще трябва да бъде извършено, а България ще се опита да продаде реактора обратно на "Атомстройекспорт" или на трета страна.


Спекулации

Междувременно се появиха спекулации, че решението на България да не участва в Черноморска флотилия срещу Русия може да е имало за цел да откаже руската страна от претенции по решението на Арбитража за "Белене