На Международна научна конференция на тема "Ролята на чешката интелигенция в обществения живот на следосвобожденска България" бяха връчени две награди за българската култура.

Конференцията се проведе в Прага, съобщи БНР.

Доклади на форума са изнесли над 20 учени от България и Чехия. В рамките на конференцията в галерията на Българския културен институт в Прага бяха открити две тематично свързани с нея изложби - на стари карти "Европа за България" и "Братята Херменегилд и Вацлав Шкорпил - основоположници на българската археология".

Една от целите на конференцията е да се отдаде дължимото уважение към делото на значимата група чешки интелектуалци и предприемачи, които след Освобождението на България се отправят към нашата страна, за да подпомогнат пряко създаването на новата държавна администрация и зараждащата се местна промишленост, заяви директорът на Българския културен институт в Прага Боян Панчев.

Хора на образованието, науката, изкуството и културата са оставили имената си сред най-заслужилите строители на съвременна България. Един от първите министри на просвещението на нова България е бил професорът историк Константин Иречек.

Основатели на съвременната археологическа наука в България са братята Вацлав и Херменегилд Шкорпил, създатели на модерната пивоварна промишленост - братята Прошек, основател на Рисувалното училище (бъдещата Художествена академия) в София е Иван Мърквичка, един от първите режисьори и драматурзи в новосформирания Народен театър в София е бил Йозеф Шмаха.

В България са творили и създавали свои школи и последователи чешки музиканти, университетски и училищни преподаватели и много други специалисти, обичащи страната ни, която става втора родина за мнозина от тях.

Междувременно преводачът и дипломат Вътьо Раковски посмъртно получи наградата за работата му за доброто име на Чехия в България. Наградата беше връчена от чешкия външен министър Карл Шварценберг.

Юбилейната десета награда на фондацията на президента Вацлав Хавел `97 отиде за пръв път при жена - издателката и преподавателка във Франция Юлия Кръстева. Наградата е за принос към развитието на европейската култура и мисъл.