България предостави убежище на руския дисидент Евгений Чупов - доброволец към създадения от Алексей Навални Фонд за борба с корупциията, предаде радио "Свободна Европа". Българската редакция на медията разполага с решението на Държавната агенция за бежанците, с което му е предоставен статут на бежанец.

Съпругата на Чупов и четирите им деца ще могат да останат с него.

Дисидентът е в България със семейството си повече от година - той потърси закрила, защото смята, че в родината си не е в безопасност. 41-годишният преподавател по английски език води блог, в който критикува руските местни власти и активно се занимава с обществена дейност.

През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент - Московската Дума. Твърди, че е задържан многократно заради дейността си. През 2019 г. в Москва се провеждат избори за местния парламент. Тогава неговото движение подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията.

България отказа политическо убежище на руски опозиционер

България отказа политическо убежище на руски опозиционер

Евгений Чупов е арестуван два пъти...

През август 2019 г. Чупов подаде първата си молба за убежище, но получи отказ от Държавната агенция за бежанците. Той обжалва това решение в Административния съд в София, но делото беше прекратено, защото ДАБ беше оттеглила своето решение, с което отказва на семейство Чупови да останат в България като бежанци.

"Семейството ми и аз сме много щастливи от това решение, особено след като първото беше отрицателно", заяви Чупов пред "Свободна Европа".

Историята на семейство Чупови придоби популярност чрез медиите - първо в Русия, а след това и в България. "Те направиха така, че това да се случи. Силно вярвам, че това е силата на независимите медии и на неправителствените организации." - подчерта Чупов.

И той, и съпругата му вече могат да си търсят работа като учители по английски. Три от децата му ходят на училище, а най-малкият им син - на детска градина.

АСБ: България ще допусне голяма грешка, ако екстрадира руския опозиционер Чупов

АСБ: България ще допусне голяма грешка, ако екстрадира руския опозиционер Чупов

Да се предостави правна помощ...