На България отново й предстоят тежки времена, прогнозира бившият германски посланик в София Клаус Шрамайер, цитиран от Дойче веле.
Дипломатът прави паралели между днес и 1997-ма. А по адрес на Симеон Дянков казва: "Жалко е, че пешкира опира човек като него".

Симеон Дянков беше пожертван, защото не пожела да се съгласи с предизборните подаръци, които правителството се готви да раздаде, а именно - увеличения на заплатите и пенсиите, казва добрият познавач на България Клаус Шрамайер. Според него е много жалко, че пешкира опира човек като Дянков. В тази ситуация той очевидно е предпочел да се върне на работа в Световната банка, казва бившият германски дипломат.


Бунтът на един народ

По повод масовите протести в България Шрамайер казва, че цените на тока са само повърхността. Същинската причина за този бунт е немотията на българския народ. Задълженията и бюджетният дефицит на страната може и да са ниски, но почти няма икономически растеж. А дори и да го има, той не стига до малкия, обикновения човек. Това от една страна.

От друга страна забелязваме постоянен спад в рейтинга на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов, което е знак за растящото политическо недоволство в страната. От години насам неотложните реформи се бавят, навсякъде неуредиците взимат връх. Към това трябва да прибавим несекващите скандали в съдебната система и постоянното протакане при взимането на важни решения. Да не говорим, че беше проведен и един напълно ненужен референдум. Отделно от това, казвайки „не" на проектите за АЕЦ „Белене" и „Бургас-Александруполис", Борисов настрои Русия срещу себе си. А както знаем, Москва не е загубила напълно влиянието си в България - тя продължава да дърпа конците в някои ключови области, казва Шрамайер.


Краят на ГЕРБ?

Ако протестите продължат със същата интензивност, с призиви за оставки и възгласи „Мафия", не е изключено да настъпят промени още преди изборите, прогнозира бившият германски дипломат. Народното недоволство все още не е достигнало онази точка на кипене от януари 1997-а, но то изглежда трайно и оставя впечатлението за организирани действия. За това говорят и протестите в провинцията. Можем само да гадаем кой стои зад народния бунт. Но едва ли е случайност, че БСП, ДПС и Атака искат оставката на правителството. Някои наблюдатели вече говорят за края на ГЕРБ. А алтернативата - правителство на БСП и ДПС, не е никак радостна за България. Спомняме си много добре как протече управлението на Тройната коалиция. С други думи: на България отново й предстоят тежки времена, казва в заключение бившият германски посланик в София Клаус Шрамайер.