Искам да изкажа голямото си съчувствие към роднините на всички починали, на целия български народ.

Това заяви кметът на Охрид Александър Петрески, който дойде в Пирдоп, за да изпрати загиналите българи към вечния им път.

"Цяла България тъжи, цяла Македония тъжи, всички жители на Охрид също тъжат", допълни той.

По повод какво може да направи общината за по-бързото изваждане на кораба и установяване причините за инцидента, кметът на Охрид заяви: „Нашата община няма да прави нищо по изваждането на кораба. За това сме извикали експерти от Хърватска".

„Всички сме безкрайно опечалени и никога няма да върнем загубата на тези 15 семейства на загиналите", заяви от своя страна кметицата на Пирдоп Антоанета Илиева.

„Трагедията е не само за тези 15 семейства, не само за района на Средногорието. Трагедията е за цяла България, може би за целия свят", допълни тя.

Илиева призова всички ние, българските граждани, да си извлечем поука от тази трагедия.

Ковчезите на 14 от 15-те загинали бяха положени във фоайето на читалището, което се оказа малко да побере скърбящите роднини и скърбящи пирдопчани.

Почерненото семейство на 15-ата удавена българка на корабчето "Илинден" 73-годишната Динка Гущанова ще я изпрати в родната Рибарица.

На табла по стените на читалището бяха поставени снимки на загиналите в отделните общини.

Голяма част от дошлите граждани останаха извън читалището. Общината бе изнесла уредба, за да може множеството да чуе църковното опело.

Общо 5 свещеници извършиха церемонията. Преди това водещата на погребалната церемония припомни най-важните факти от житейския път на починалите.

Малко след 12 часа катафалки отнесоха ковчезите с починалите към домовете им в Пирдоп и останалите три селища, за да могат близките им да ги изпратят по-спокойно без медиен шум.

Кметицата припомни, че държавата отпуска 10 хил. лв. помощ на семействата на загиналите, а общините, които са дали жертви, поемат разходите по погребението.

„Вече има няколко заявления на 2 големи местни фирми, които да отпуснат по 3 хил. лв. на всяко семейство", уточни още тя.

Според нея сега именно е моментът да се даде морална и психологична помощ на семействата на загиналите. Градоначалничката каза още, че не е доволна от работата на фирма „Клюнчев" и на нейния собственик и уточни, че фирмата предимно е осъществявала междуобщински превози.

"Смятам, че сега е моментът на тази фирма да й се потърси отговорност", категорична бе тя.

Кметицата на Пирдоп се върна и към страшния момент, в който е трябвало да съобщи на семействата, че техните близки са загинали. „Неизвестността беше най-смазваща", коментира тя по повод очакването на двата списъка с оцелелите и с починалите.

„На никого не пожелавам да уведомява баща, че дъщеря му повече няма да се върне или синове в разцвета на младостта, които разчитат и опората за тях е баща им, че никога повече няма да го видят", допълни тя.

„Днес е много тежък ден, ден на размисъл, ден на самовглъбяване". Това заяви и говорителят на министерството на външните работи Благовест Горанов, който придружи в Пирдоп външният ни министър Румяна Желева, пристигнала специално за поклонението.

Горанов призова всички български граждани, които пътуват у нас или в чужбина, преди да поемат на път да се застраховат и да не се доверяват на нерегламентирани услуги.