Втората група от 13 български антарктици заседна в чилийския град Пунта Аренас, съобщава ръководителят на експедицията Христо Пимпирев.

Става въпрос предимно за учени, отправили се към българската антарктическа база "Св. Климент Охридски". От седмица те очакват самолет за Антарктика.

По предварителен план полетът е трябвало да се осъществи на 14 декември с бразилски военен самолет Херкулес С-130. Поради трагичния инцидент със същия вид самолет над пролива на Дрейк обаче, съмнение за проблем в двигателя е осуетило излитането на машината.

Президентът изпрати полярниците ни с българския флаг

Президентът изпрати полярниците ни с българския флаг

Започва 28-та антарктическа експедиция

В момента се очаква да пристигне самолет от Бразилия, който на 20 декември да превози групата до Южношетландските острови. От там 20-метрово чилийско корабче трябва да ги превози до остров Ливингстън.

Българските антарктици, които са на базата от месец, преди дни неочаквано са били посетени от френска експедиция по случай 200-та годишнината от откриването на Антарктида. Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е покоритела Еверест, прекосявала е Антарктика със ски и е била командир на френската база "Дюмон д'Юрвил" през зимата.

Маршрутът на експедицията следва стъпките на първопроходците от преди два века. По пътя си ще посетят няколко научни бази, като българската е била една от първите.

Френският екип е посетил православния параклис "Св. Иван Рилски" и е опитал традиционното българско кисело мляко.

Катамаранът "NDS Evolution", с който плава екипът, изучава замърсяването на водите на Южният океан с пластмасови микрочастици. Основната цел на проекта е образователна. Екипът ще представи на ученици от френските училища историята на откриването на леденият континент, както и съвременните тенденции в изучаването му.