Осъдиха двама българи на две години и четири месеца затвор за измама с кредитни карти в Нова Зеландия.
След като изтърпят присъдата си, те ще бъдат екстрадирани в България, съобщава БНР.

25-годишният Красимир Йорданов Дамянов и Деян Димитров Илиев на 22 години се признаха за виновни по обвинения за извършването на десет компютърни престъпления.

Освен това двамата бяха осъдени, че са дали погрешна информация на имиграционната служба, за да получат разрешително за временно пребиваване.

Пред обвинението двамата заявиха, че принудително са въвлечени в схемата за източване на кредитни карти. Съдия Кросби заяви, че българите пристигнали през август и получили разрешително за пребиваване за три месеца. В рамките на три седмици Дамянов и Илиев инсталирали копиращи устройства на 10 банкомата в Кентърбъри и Марлборо.

Двамата с лекота боравили със сложната техника, което според Кросби показва, че те са заминали за Нова Зеландия с конкретната цел да участват в схемата.

Според съдията престъплението е извършено умишлено и представлява предварително организирана криминална дейност, в резултат на която се наложило две банки да преиздадат над 4 хиляди и 700 карти на свои клиенти на стойност 130 хиляди долара и да извършат ремонт на банкомати за 18 хиляди долара.