Самолет на турските авиолинии, изпълняващ полет до Анталия, е бил ескортиран на 16 май 2022 г. последователно от румънски, български и турски изтребители след подаден сигнал, че на борда му може да има взривно устройство. Самолетът е кацнал успешно в Турция, без последствия за пътниците и екипажа, съобщават Военновъздушните сили (ВВС) в страницата си във "Фейсбук".

Наши изтребители оказаха помощ на арменски цивилен самолет

Наши изтребители оказаха помощ на арменски цивилен самолет

Falcon 8X, летял от Румъния за Турция, загубил радио-връзка с управлението на въздушното движение

От военната ни авиация отбелязват, че в последните месеци са зачестили случаите, при които се налага реално използване на изтребителната авиация от страни членки на НАТО по мисията "Air Policing" заради бомбени заплахи. "При всички от тях българските Военновъздушни сили действат своевременно, спазвайки националните и международните процедури за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство", допълват от ВВС.

Българските МиГ-29 ще пазят само родното небе

Българските МиГ-29 ще пазят само родното небе

По-важното е, че много бързо се разреши проблемът

Припомняме, че аналогичен случай имаше на 11 май 2022 г., когато дежурните МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево ескортираха пътнически самолет след сигнал за евентуално наличие на бомба на борда му и го предадоха на турските изтребители. По-късно пътнически самолет успешно кацна в Истанбул, като и тогава нямаше последствия за пътниците и екипажа.

Ген. Димитър Петров: МиГ-овете няма да спрат да летят

Ген. Димитър Петров: МиГ-овете няма да спрат да летят

Има технически възможности да се използват ресурсите на съюзни държави за ремонт на самолетите ни