Неправителствени организации се обявиха за законови промени, които да позволяват съвместно упражняване на родителските права.  
По повод днешния Ден на бащата в Борисовата градина в  София се проведе тържество с много игри и забавления за малчуганите и техните родители, което беше организирано от  Асоциация за детско развитие „Член 24".

Пред news.bg  адвокатът Пламен Борисов от организацията съобщи, че е инициирана подписка с основно искане за равноправна възможност на двамата родители за отглеждане на детето им в случай на раздяла. Юристът обясни, че тя тепърва ще бъде допълвана с още искания.

По думите му равните родителски отговорности, независимо от наличието или отсъствието на брак, са подкрепени от множество международни документи и конвенции, по които страната ни е член. Въпреки това, настоящото законодателство в България по въпроса, според Борисов, е остаряло и архаично. От организацията настояват за промени в Семейния кодекс, които да дадат възможност за т. нар. отглеждане 50/50 от двамата родители

„Настоящите закони в България в никакъв случай не може да се каже, че са справедливи и че са в синхрон с правата на детето. Напротив, те водят и до  разгаряне на родителския конфликт", изтъкна юристът.

Той подчерта, че искането на организацията за детско развитие по никакъв начин не трябва да се разчита като търсене на конфликт с майките, които обикновено получават отговорността да се грижат почти изцяло за децата, и настоя за широка дискусия по темата с всички заинтересовани страни.

„Ние не защитаваме нито бащите, нито майките, които не се грижат за децата си, които не си плащат издръжката, които са абдикирали от отговорност", отбеляза адвокатът.

Според сега действащото законодателство в общия случай при раздяла вторият родител обикновено получава „режим на лични отношения" с детето, които обикновено са четири дни в месеца плюс двадесет дни по време на ваканциите.