В Министерството на транспорта и съобщенията беше подписан договор за доставка на десет нови електрически локомотива за нуждите на "БДЖ - Пътнически превози", съобщи Нова телевизия.

Локомотивите са от най-ново поколение. Работим в посока упорита модернизация на този транспорт, заяви транспортният министър Георги Гвоздейков. Той отбеляза, че вече е подписан друг договор за поддръжка на по-старите локомотиви, чийто гаранционен срок изтича през 2024 г.

"Трябва да правим всичко възможно, за да наваксаме изоставането в железопътния транспорт и да вървим в крак с времето. Надявам се в близко бъдеще да достигнем нивата на развитите държави в света", каза още Гвоздейков.

Четири спрени поръчки за жп транспорта са изготвени наново

Четири спрени поръчки за жп транспорта са изготвени наново

Ще бъдат обявени пак след предварителен контрол от две институции

Той добави, че е ангажимент на "БДЖ - Пътнически превози" е подсигуряването на това, което ще теглят новите локомотиви.

Министърът на транспорта посочи също, че ако до 2027 г. приключат всички дейности по надграждане на инфраструктурата, ще може да се пътува с влак между София и Бургас за около три часа и половина.

От думите му стана ясно ще, че към момента има един частен железопътен оператор с лиценз за превоз на пътници и на този етап няма интерес от други.

БДЖ най-накрая подписа за нови влакове

БДЖ най-накрая подписа за нови влакове

7 двуетажни мотриси, 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул и 18 маневрени локомотиви идват по Плана за развитие

"Готови сме да подкрепяме развитието на железопътния сектор. Когато имаме такава възможност, ще се включим на драго сърце", коментира Калин Иванов от "Сименс Мобилити" в България.

Новите локомотиви за БДЖ са от серията "Смартрон".