Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа документацията за възлагане на обществени поръчки за доставка на нов подвижен железопътен състав.

В процедурите за закупуване са заложени седем двуетажни мотриси, 35 едноетажни мотриси, 20 пуш-пул и 18 маневрени локомотиви. В прогнозните стойности са включени освен доставката, така и 15-годишна пълна поддръжка, която да гарантира високо качество, безаварийност и непрекъснатост на пътническата услуга, както и обучение на персонал, съобщиха от Министерството.

Заради спечелено дело БДЖ е на печалба, но операторите са на загуба

Заради спечелено дело БДЖ е на печалба, но операторите са на загуба

Наваксват с ремонтите на локомотиви и мотриси, отчита се обаче недостиг на 30 вагона

Инвестицията се финансира с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост и с бюджетни средства.

Очаква се новият подвижен състав да подобри мобилността на населението чрез прехвърляне на пътуванията от индивидуален към железопътен транспорт и да позволи да бъде предоставена модерна, сигурна и комфортна услуга за пътниците по над 50% от дестинациите в страната.

Министерството на транспорта и съобщенията ще бъде собственик на подвижния състав. Ползвател на влаковете ще бъде изпълнителят по следващия договор за извършване на обществени превозни услуги с железопътен транспорт.

Вагонният състав на БДЖ е на средна възраст 32 години.