Около 80 са рисковите влакове у нас. Това стана ясно от думите на председателя на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Григори Григоров пред bTV по повод инцидента, при който 20-годишно момиче бе намушкано с нож в нощния влак Пловдив-Варна от 19-годишен младеж.

По негови думи това е вторият подобен случай за тази година, при положение че БДЖ превозва над 21 милиона души годишно.

Медиците, отзовали се за раненото момиче във влака, не били подготвени

Медиците, отзовали се за раненото момиче във влака, не били подготвени

25-годишния Петър от Стара Загора помогнал

Григоров заяви, че държавната железница е в ежедневна координация с жандармерията и полицията относно наблюдението на въпросните рискове влакове. Освен това се прави подготовка на персонала за справяне с кризисни ситуации.

"Тези влакове се наблюдават при тръгване и по време на движение. Това са обикновено нощни влакове, такива, които минават през рискови райони, където са възможни атаки с камъни, както и влакове, които са в граничните райони, където са възможни контрабандни действия", обясни той.

Григоров посъветва пътниците, които се чувстват несигурни, да се обръщат към началника на влака или към най-близкия кондуктор.

 Раненото с нож момиче е контактно, без опасност за живота

Раненото с нож момиче е контактно, без опасност за живота

Инцидентът стана в нощния влак от Пловдив за Варна

Относно внесените до НС искания от инициативен комитет от служители на БДЖ, които се опасяват, че се подготвят нови съкращения на влакове и персонал, Григоров поясни, че железницата няма подобни намерения, а напротив.

Той изтъкна, че от 15 декември влиза в сила нов график на движение на влаковете, при който броят им е увеличен спрямо миналата година. С около 300 000 ще нараства и броят на изминатите километри. По думи на Григоров това е направено, за да се предоставят по-добри условия.

Той все пак потвърди, че ще има съкращения на "неефективни процеси".