Българският природен феномен Белоградчишки скали не се нареди сред 28-те нови природни чудеса на света.

Това съобщи кметът на Белоградчик и председател на Инициативния комитет по номинацията Емил Цанков, цитиран от БиТиВи.

Белоградчишките скали отпаднаха и не отиват на големия финал за избор на новите седем природни чудеса. Нашият български природен феномен достигна до предпоследната номинация и се нареди сред 77-те природни обекта от общо 261 природни от 222 страни, уточни кметът.

Председателят на комисията по номинацията - бившият генерален директор на ЮНЕСКО Федерико Майор обяви 28-те финалисти от общо достигналите предпоследната фаза 77. За съжаление сред тях не са Белоградчишките скали.

В третата финална фаза на световната класация ще се състезават 28 природни обекта за определяне на Седемте нови чудеса на природата. Новите Седем чудеса на природата ще бъдат избрани с над 1 милиард гласове през 2011 г.

Над 6,5 млн. души гласуваха за Белоградчишките скали, очаровани от това "докоснато от Бога място", през втората фаза на класацията, допълни Цанков.

Достигането и класирането на скалите в 77-те природни световни обекта е огромен успех , успех за България, каза още кметът на Белоградчик.

По думите му, гласуването е доказало, че българите са способни да се обединят около една общонационална кауза, каквато е била гласуването за белоградчишкия скален природен феномен.