Православната църква е единна. Това се посочва в послание на базата на резултатите от събора, който се проведе на остров Крит. Съборът е под председателството на Константинополския патриарх Вертоломей, съобщава РИА Новости.

„Православните повсеместни църкви не са федерация от църкви, а единна, света, вселенска и апостолска църква”, се посочва в посланието, което е изчетено след съвместна литургия в църквата „Св. Св. Петър и Павел” в град Ханя.

В документа се посочва, че православната църква възнамерява да води диалог с другите християнски църкви, но това не означавало отстъпление от вярата.

Припомняме, Българската православна Църква, Руската църква, Грузинската Църква и Антиохийската патриаршия обявиха, че ще се въздържат от участие в събора на остров Крит.

През април Светият Синод обяви, че освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи. Да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно, категорични бяха от Синода.

Православната църква остро осъжда военното насилие, преследването, експулсирането и убийствата на представители на религиозни малцинства, както и насилствената смяна на религията, търговията с бежанци, отвличанията, изтезанията и ужасяващите екзекуции.

Участниците в събора осъждат разрушаването на църквите, религиозните символи и паметници на културата. Православната църква е особено загрижена за положението на християните и други преследвани етнически малцинства в Близкия изток и други райони.

Отправя се призив към всички страни незабавно да се направи опит да се сложи край на военните конфликти в Близкия изток и да се улесни завръщането на разселените в родината им.

Относно брака, за православната църква той бил съюз между мъж и жена. Нарича семейството малка църква и смята, че това е единствената гаранция за отглеждане на деца.