Българското училище трябва да е политически неутрално, но дали след като за това спориха депутатите на първо четене в Закона за предучилищното и училищното образование. Законопроектът цели постигане на независимост и деполитизиране на системата на предучилищното и училищното образование. Чрез предлагания законопроект ще се осигурят политическа и партийна неутралност и съответната независимост на лицата, които изпълняват педагогически функции в системата на предучилищното и училищното образование и на държавните служители в регионалните управления на образованието при изпълнение на функционалните им задължения. По този начин ще бъде ограничена възможността за оказване външно въздействие върху тях.

Срещу предложенията обаче има известна съпротива от съсловните организации. Например от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България изразиха становище на заседанието на просветната комисия в НС, че се поставя нов казус пред училищните директори, свързан с липсата на точна яснота за политическа и партийна неутралност. Постави се въпросът да бъде дадена сигурност и яснота за тези 120 общински съветници, които в момента са от гилдията на образователната система, че същите няма да бъдат политически уволнени от позициите, които заемат. Другият въпрос, който се постави, е може ли да се тълкува като политическа намеса в работата на образователната институция посещението на народен представител или кмет на град в тази институция. От ПП смятат, че с предложенията ще се спрат политическите назначения и уволнения.

11 шефове на Инспекторати по образование били в отпуск за предизборната кампания
Обновена

11 шефове на Инспекторати по образование били в отпуск за предизборната кампания

МОН готви промени в Закона за предучилищно и училищно образование

Според Елисавета Белобрадова от ДБ законът не се занимавал с ограничаване на права. Изключително важно е образователните институции да останат политически неутрални, посочи тя. Този законопроект беше обсъден много внимателно, каза и министърът на образованието Николай Денков. Практика било в училище да се осъществява партийна дейност. Законопроектът не е правен на бързо, правен е внимателно, увери той народните представители. Да не фантазираме неща, които ги няма в този законопроект, изтъкна Денков. Не се ограничавали учители и директори да членуват в партии или да са общински съветници. А за министъра законът бил закъснял с няколко години.

Красимир Вълчев от ГЕРБ предупреди, че имало множество уволнения по партийна линия.

МОН забранява със закон политическата дейност в образованието

МОН забранява със закон политическата дейност в образованието

Проектът за изменение в ЗПУО е публикуван за обществено обсъждане