От Министерство на образованието и науката до края на тази седмица ще предложат промени в Закона за предучилищно и училищно образование. Служебният ресорен министър Николай Денков разясни пред журналисти, че с предложението ще настоява за пълна деполитизация и департизация на образователната система.

"За мен е неприемливо партии да влизат в училища и да провеждат партийна пропаганда, независимо от това кои са партиите", подчерта Денков.

Николай Денков е установил, че по време на предишната предизборна кампания за 45-то Народно събрание имало партийни агитация в училищата

Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност.

Към момента само един началник на Регионално управление на образованието (РУО) е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест.

11 от общо 28 началници на Регионалн управление на образованието (РУО) били излезли в дългосрочна отпуска, свързана с партийни дела.

66% от учителите искат мандатност на директорите

66% от учителите искат мандатност на директорите

82,5% от респондентите смятат, че има лобиране на политически партии при избор на директори

За политическите назначения в РУО-тата и извършваните проверки в тях, Денков посочи, че те вече привършват. Ще бъде направена още една серия от проверки. След като приключат резултатите, тогава информацията ще бъде оповестена.

Като се състави новото Народно събрание, Министерски съвет може да приеме законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и училищно образование и да го предложи на новия парламент, обясни служебният министър.

На въпрос на News.bg дали очаква подкрепа от учителите за промените в Закона за предучилищно и училищно образование, Денков уточни, че е важно какво ще решат партиите в парламента. В училищата няма място за партии и партийна политика, категоричен бе Денков.

С 20 млн. лв. оборудват 113 училища със STEM кабинети

С 20 млн. лв. оборудват 113 училища със STEM кабинети

Благодарение на тези центрове децата са мотивирани, твърди образователният министър