Считано от 4:00 часа сутринта на 7 януари 2022 г., Англия въвежда промяна в режима на влизане в страната за пристигащи от държави извън червения списък, сред които към момента е и България.

По информация на посолството ни в Лондон отпада изискването за представяне на тест за коронавирус, направен преди влизане в страната, за всички ваксинирани граждани, както и за тези под 18-годишна възраст.

Остава в сила изискването за отрицателен резултат от тест за COVID-19 до два дни след пристигането в Англия. След 4:00 ч. на 9 януари 2022 г. този тест ще може да е и антигенен, а не както досега PCR тест.

Променят срока на карантина за болни от 14 на 10 дни

Променят срока на карантина за болни от 14 на 10 дни

Причината за това становище е, че новият вариант "Омикрон" протича по-леко

Ирландия също променя режима за влизане в страната, считано от днес, 6 януари 2022 г. По информация на посолството ни в Дъблин отпада изискването за негативен PCR или антигенен тест за граждани, които представят валиден Европейски цифров COVID-сертификат (пълна ваксинация или преболедуване).

При пристигане в Ирландия ваксинираните граждани трябва да представят един от следните документи:

- Европейски цифров COVID-сертификат, който показва наличие на завършена ваксинация с одобрена от EMA ваксина или сертификат за преболедуване;

- Друго приемливо доказателство за напълно завършена ваксинация с одобрена ваксина или преболедуване от COVID-19;

За гражданите, които не са ваксинирани, е необходимо да представят доказателство за отрицателен PCR тест, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигане, или антигенен тест, направен до 48 часа преди влизането в страната.

Децата на възраст до 11 години са освободени от изискванията за тестване.