Българският министър без портфейл Божидар Димитров се срещна и разговаря с общността на българите в Истанбул и с ръководството на българското църковно настоятелство.

Срещата се състоя в желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог, съобщава БНР. На нея бяха обсъдени някои от актуалните проблеми на българската общност, свързани с ремонта и поддържането на имоти, които се стопанисват от българската общност.

Божидар Димитров и домакините му посетиха заедно метоха, където продължава интензивно работата по възстановяването му. Предполага се, че ремонтът ще бъде завършен до три месеца.

В разговор с истанбулските българи Божидар Димитров обеща, че в най-скоро време ще бъде решен въпросът за българското гражданство на тукашните българи.

"Цариградските българи са елитът на българите в чужбина и крайно несправедливо е, че тези хора, които полагат толкова много грижи за българските светини, трябва да ходят в консулството, да чакат на опашки, за да вземат визи, когато трябва да посетят България", коментира Димитров.

Той увери, че с новия закон, тези, които желаят и подадат молби, ще им бъде осигурено българско гражданство.

Министър Димтиров каза, че в бюджета за следващата година са предвидени средства и за метоха, и за Желязната църква.

Министър Божидар Димитров посети и Вселенския патриарх Вартоломей Първи в патриаршията. По повод тази срещата Божидар Димитров припомни, че преди няколко месеца Вселенският патриарх дари мощи на Свети Андрей Първозвани на България и допълни, че тези дни премиерът Бойко Борисов ще дари тези мощи на Бургас.