България продължава да е един от трите големи канала за трафик на хероин към Западна Европа от Турция. Това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той не вижда нищо ново в новия доклад за европейския пазар на забранени вещества, изготвен от Европейския център за наблюдение на наркотиците и полицейската служба Европол.

Безлов обясни, че основният проблем при европейските страни е, че за разлика от САЩ те не се опитват да ограничат доставките в Латинска Америка - нямат свои специални служби, които да работят при доставчиците, поради което влиянието им върху доставките е значително по-ограничено. Според него проблемът е липсата на единни служби и на финансиране.

Близо 20 кг хероин задържаха на ГКПП-Капитан Андреево

Близо 20 кг хероин задържаха на ГКПП-Капитан Андреево

Арестуваните за наркотрафик са двама, немски и турски гражданин

Анализаторът отбеляза, че при хероина се отчита спад на потреблението с дългосрочна тенденция. Намалявали и залавянията по пътя на хероина за разлика от кокаина, при който се наблюдавал ръст на потреблението.

Той посочи, че страната ни е отделяла значителни ресурси за ограничаване на хероиновия трафик, като е имало години с до два тона залавяния. В периода 2009-2010 г. обаче митниците и МВР пренасочили голяма част от този ресурс към разрешаване на кризата с незаконните цигари, която ощетявала бюджета. По тази причина по данни на Безлов залавянията спаднали до едва 200-300 кг годишно.

"С отминаване на вълната цигари очевидно се отделиха повече ресурси на българската граница и през последните три години можем да видим, че растат залавянията, отбеляза той, допълвайки, че това е в интерес на Европа. По негови думи у нас хероиновата епидемия е отминала през 2001 - 2002 г.

Хванаха дрога за над 5,5 млн. лева при спецакция

Хванаха дрога за над 5,5 млн. лева при спецакция

Наркотиците са били укривани в Хасково и Благоевград