Биологичните оръжия могат да се превърнат в новата заплаха за цивилизацията. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR. Терористите със сигурност са забелязали последствията от кризата след COVID-19 и начина, по който вирусът се отрази сред хората - със страх, паника и притеснение, коментира още той.

Той припомни, че преди десетина години "Ал-Кайда" силно е активизирала своята дейност в разпространение на бактерии на антракс. Това ставаше по пощата чрез изпращането на пликове, в които имаше бял прах. Нека не подценяваме терористите, заяви Чуков.

По думите му терористичните организации биха ползвали всякакви инструменти за всяване на смут и страх.

Според него, производството на биоръжия е по-евтино и ефективно за терористите.

Според проф. Чуков начините на извършване на терористичните атаки пред последните 10-15 години са били толкова силно разнообразени, че е отнело време, докато обществото се адаптира.

Той изрази съмнение, че предвид състоянието си в момента "Ислямска държава" едва ли има капацитет за създаването на такъв тип оръжие.

Терористите опитват да се възползват от световния хаос, създаден от коронавируса

Терористите опитват да се възползват от световния хаос, създаден от коронавируса

ДАЕШ и "Ал Кайда" виждат пандемията като възможност да нанасят по-силни удари

В заключение проф. Чуков отсече, че COVID-19 е поставил човечеството пред едно немислимо изпитание, като допълни, че част от създадените мерки са и превенция срещу използване на подобен тип оръжие.