Бисер Борисов поема поста председател на Държавна агенция "Технически операции". Това стана със заповед на министър-председателя Стефан Янев.

Той е назначен с указ на президента на България по предложение на Министерския съвет.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на правосъдието е назначена Юлия Ковачева.

Юлия Ковачева е магистър по право на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Кариерата й в съдебната система започва през 1988 г. като минава през различни нива на системата. През 2003 г. става съдия във Върховния административен съд. През 2012 г. е избрана за член на Висшия съдебен съвет от съдебната квота. След приключване на мандата се връща във Върховния административен съд.

Министерски съвет иска отстраняването на шефа на ДАТО

Министерски съвет иска отстраняването на шефа на ДАТО

Решението ще бъде предложено на президента Румен Радев.

Преди седмица Министерски съвет поиска отстраняването на шефа на ДАТО.

News.bg припомня, че вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО, заедно ДАНС са подслушвали политици. Това дойде като потвърждение на изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че опозиционни политици са били подслушвани във времето около парламентарните избори през април. Малко по-късно Рашков обяви, че стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.

В 46-то Народно събрание се сформира и комисия, която да разгледа случаите на полицейско насилие спрямо протестите от 2020 г., както и подслушването на участващи в протестите граждани, журналисти и политици.

Комисията бе ръководена от адвокат Николай Хаджигенов, а докладът й по подслушването бе разгледан на закрито заседание в пленарна зала заради съдържащата се чувствителна информация.