В архива на БНБ няма документи, удостоверяващи, че на семейството на Симеон Сакскобургготски са изплатени 20 млн. долара през 1946 г. и хората, които твърдят това, трябва да му поднесат публично извинение.

Такова е становището на НДСВ по повод на разпространената от партията „Ред, законност и справедливост" информация, че царското семейство е компенсирано с 20 милиона долара през 1946-47 г. за имуществото, което е оставило в България. Източник на данните е книгата на американския професор Робърт Лий Уулф "Балканите в наше време".

Във връзка с информацията за 20-милионните компенсации лидерът на „Ред, законност и справедливост" Яни Янев поиска Симеон Сакскобургготски да върне имотите или парите, които с лихвите би трябвало да са към 1 млрд. долара

По официалната информация на БНБ, разпространена от Александър Урумов - началник отдел „Връзки с обществеността", в архивния фонд на БНБ не са открити никакви документи, които да дават основание за каквото и да е твърдение, че централната банка на България е изплащала каквито и да е суми на царското семейство при принудителното му напускане на страната през 1946 г." - се казва с писмено изявление на НДСВ, изпратено до медиите.

В текста се посочва, че сумата от 20 милиона долара е колосална за възможностите на държавата ни в следвоенната 1946 г. - тя е „приблизително два пъти по-голяма от сумата на златната наличност и златните чуждестранни девизи на БНБ" по онова време.

Според изчисленията на НДСВ 20 млн. долара тогава са представлявали 53,5 процента от сумата на сметките на държавата в БНБ, равнявали са се на приблизително половината от общия приход на България в чуждестранна валута от износ, на 48 на сто от сумата на външните държавни дългове.

„Всеки непредубеден човек може сам да направи своя извод доколко са сериозни и верни публичните твърдения за сумата от 20 милиона долара, "изплатена" на царската фамилия през 1946г." - с казва още в изявлението.