БНБ започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие, съобщи БНТ. Дотук се стигна след като по-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков свика брифинг, за да обяви, че Управителният съвет на банката е отказал да предостави кредитните досиета на Одитния комитет и че ще се обърне към БНБ.

Същевременно от БНБ уточняват, че нямат преки законови правомощия спрямо Одитните комитети. От националната банка окачествяват като безпрецедентна създадена ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера - по тази причина на 2 юни 2021 г. започва надзорната проверка в ББР. До късния следобед в БНБ не е имало официално постъпила информация по случая и са се осведомили за ставащото от медиите.

От ББР излязоха с позиция, в която се казва, че Управителният съвет е предоставил подробна финансова информация на Одитния комитет. Бордът е отправил и запитване до Комисията за публичен надзор дали може да предостави кредитните досиета, които представляват банкова тайна.

ББР дал на Одитния комитет цялата поискана информация

ББР дал на Одитния комитет цялата поискана информация

Кредитирането ще се ограничи, уверяват от банката