Български национален съюз не е изненадан, че прокуратурата иска забраната му, се казва в позиция до медиите.

БНС: Луковмарш не е забранен

БНС: Луковмарш не е забранен

Прокурорската проверка изненада организаторите

Организаторите на Луковмарш са очаквали точно това да се случи, дни преди провеждането на традиционното шествие, около което всяка година се разгаря скандал у нас.

Според Съюза, противниците на факелното шествие в памет на ген. Христо Луков от години се опитват с всякакви средства да провалят напълно законно мероприятие.

Аргументите за забраната, които се споменават в прессъобщението на прокуратурата, са повече от смехотворни и абсурдни, считат още организаторите.

Това са правила не от 3 седмици, от когато тече проверката, а от 19 години, през които на събитията не е бил допуснат нито един инцидент, припомня БНС.

Прокуратурата не знае дали ще има Луковмарш тази година

Прокуратурата не знае дали ще има Луковмарш тази година

Режимът е уведомителен, а контролът е съдебен

От Съюза ще коментират подробно аргументите на прокуратурата за забраната, селд като имат възможност да се запознаят с тях официално.

От БНС се разграничават от бившия си лидер Боян Расате.

Много подозрително става, като се има предвид, че точно преди 10 години Расате беше свален от поста си и изключен от Съюза, той изведнъж се появява от нищото и дава няколко интервюта за големи медии, в които се представя като председател на БНС и говореше от името на някакво "върховно водачество на БНС" (орган с това име никога не е имало в Български Национален Съюз), пишат от БНС. 

Прокуратурата иска заличаване на БНС - организаторите на Луковмарш

Прокуратурата иска заличаване на БНС - организаторите на Луковмарш

Заради паравоенната структура, антисемитска пропаганда, насърчаване на насилие

Каквито и да са мотивите на Расате, е факт, че със своите действия той е вреден за българския национализъм и помага на тези, които искат да спрат Луковмарш и работят срещу единството на българските националисти, считат те.

Самият Боян Расате разпространи по-рано през деня позиция до медиите от името на "БНС-НД Кубратова младеж - Главно водачество". Расате заявява, че властта, безсилна да се справи с битовата престъпност, си търси лесни мишени, чрез които да симулира активност в полза на обществото.

"Тази забрана показва, че властта макар и силна на пръв поглед, няма обществена подкрепа и вече прибягва до единствените средства, с които разполага, а именно открити репресии срещу националисти, убийства и забрана на организации!"

И според Расате аргументите за забрана на прокуратурата са повече от несериозни - за създаването на военизирана структура не е достатъчно няколко души да са облечени в излезли от употреба шинели на Българската армия. А пък за подписването като "коменданти" при подаването на заявления за мероприятия е практика и изискване на самата Столична община.