Прокуратурата иска от съда да прекрати регистрацията на организацията "Български национален съюз Еделвайс" (БНС-Еделвайс), като един от аргументите е създадената военизирана структура.

"БНД - Еделвайс" е организатор на провеждания Луковмарш в столицата. От Софийска градска прокуратура съобщиха, че са внесли в Софийския градски съд (СГС) искова молба за прекратяване регистрацията.

Припомняме, че на 17 януари главният прокурор Иван Гешев разпореди да се направи проверка на организаторите на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков - сдружение "Български национален съюз - "Еделвайс".

Иван Гешев проверява организаторите на Луковмарш

Иван Гешев проверява организаторите на Луковмарш

Сдружение "Български национален съюз - "Еделвайс"

По време на проверката са установени много публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, включително и антисемитска пропаганда и други.

СГП е констатирала, че "БНС-Еделвайс" е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на "Луковмарш" и са се представяли за "коменданти".

Припомняме и че по време на проверката в сградата на ДАНС се случи и инцидент, при който извикания за разпит член или бивш член на БНС Емил Крумов се самоуби със самоделно оръжие. Днес от прокуратурата уточняват, че в рамките на водено досъдебно производство по случая е претърсен домът на лицето, където са открити много незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер.

Емил Крумов не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията, посочват от прокуратурата.

От Български Национален Съюз искат подробни доказателства за самоубилия се в ДАНС

От Български Национален Съюз искат подробни доказателства за самоубилия се в ДАНС

Те отричат мъжът да е притежавал огнестрелно оръжие

Снимка 466123

Източник: прокуратурата