От Българска болнична асоциация се обръщат с писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с искане МЗ да заплаща за PCR тестовете за коронавирус. Като свои доводи затова те посочват, че много пациенти с различни заболявания се страхуват да посетят болница, заради извънредната обстановка в страната, следствие от COVID-19.

Болниците търсят отговор на въпроса как ще се подхожда с пациенти, които нямат симптоми на кронавирус. Според тях има пропуски в законодателството, подписано от министър Ананиев, което урежда плановата дейност на болниците.

Според тях ако министерството въведе и заплаща тестването преди прием, това със сигурност ще възвърне спокойствието на пациентите, които ще могат своевременно да се отнасят към болниците за необходимото им лечение по други заболявания, извън COVID-19.

Военните болници в готовност за втора вълна на COVID-19

Военните болници в готовност за втора вълна на COVID-19

Военните болници у нас трябва да останат в готовност за втора вълна на коронавирус

От болничните асоциации и сдружения коментират, че ако това не се случи, това би ги принудило към два алтернативни варианта.

Първият вариант е да приемат пациентите, без каквито и да било особености на протокола, и да оставят тяхното свободно движение в лечебното заведение, съответно - контакт с останалите пациенти и персонала на болницата. В случай обаче, че се окаже, че такъв пациент е носител на вируса COVID-19, то той ще постави в заплаха и съответно карантина огромна част от персонала на болницата и останалите пациенти в нея, както и "съответната структура", с всички последици от това.

Вторият вариант за лечебното заведение е да третира съответния пациент като рисков - потенциален вирусоносител, като го постави в режим на изолация, включително с изразходване на предпазни средства и специален персонал, за неговото обслужване, тоест влагане на ресурси, които струват пари и най-вече усилия и време на персонала.

НЗОК и лекарите се разбраха: Болниците няма да връщат пари
Обновена

НЗОК и лекарите се разбраха: Болниците няма да връщат пари

Д-р Кокалов определи ситуацията като "буря в чаша вода"

Единственият начин, по който може да се избегне развитието на тези два сценария е пациентите постъпващи за планов прием, без симптоми, да бъдат предварително тествани с PCR за COVID-19, заявяват от болничните организации.