"Целта ни е да няма нереконструирана детска градина и училище. Радвам се, че се случват толкова хубави неща в Стара Загора. В момента водим истинска борба с контрабандата, затова остават повече пари за такива цели."

Това съобщи при посещението си в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, който инспектира напредъка по реализацията на европейските проекти, информират от общината.

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"
Обновена

Борисов обеща помощ на ужилените от "Олимпик"

Премиерът иска промени в европейското законодателство

Борисов припомни, че държавата се справя добре в борбата с контрабандата и корупцията, което позволява с тези средства да се реконструират много обекти по градовете в страната.

Снимка 373956

Източник: Община Стара Загора

"Такова мащабно строителство и реконструкция в сферите на здравеопазването, образователната инфраструктура, археологията, културата не е имало. За спорта да не говорим, защото направихме много", похвали се той.

"Във всеки град стават много хубави неща, защото оперативните програми работят. Там където не могат да се оправят, додаваме от бюджета, особено в малките общини, така че да им се направят улиците, водоснабдяването, осветлението", добави министър-председателят.

Премиерът започна визитата си от Езикова гимназия "Ромен Ролан", която се реконструира по проект за 2,2 млн.лв. Общата стойност на проекта е в размер на 15 млн. 230 хил.лв. Извършват се още ремонтни работи за 5,6 млн.лв. в СОУ "Железник, 2,2 млн.лв. - в 9 ОУ "Веселин Ханчев", ОДЗ №58 "Звездица", кв. "Железник", ОДЗ №1 "Звънче", кв. "Три чучура - север" и СОУ "Иван Вазов", с което се върви към цялостно обновяване на образователната инфраструктура в града.

Снимка 373955

Източник: Община Стара Загора

Започва реконструкция на кв. "Самара- 1", където ще бъде ремонтирана инфраструктурата, ВиК, пътните настилки и детските площадки. Осигурени са 2 млн.лв. по ПУДООС за целта, съобщи кметът Живко Тодоров по време на визитата.

"В Стара Загора са санирани над 80 жилищни блока. Догодина ще се реконструира и летният театър. Досега в новата история на града никога не са се извършвали толкова мащабни строителни дейности. Те създават временно неудобство, но се надявам до ноември да завършим обектите", добави той.

Община Стара Загора изпълнява мащабна строителна дейност за подобряване на градската среда, образователната и транспортната инфраструктура за над 60 млн. лв. Основен източник на финансиране са Оперативна програма "Региони в растеж", държавният бюджет и собствени средства.

Снимка 373954

Източник: Община Стара Загора

Премиерът посети и парк "Митрополит Методий Кусев", който се реконструира и обновява със средства по ОП "Региони в растеж" в размер на 7 млн.лева.

Общата му площ е 3200 дка, а срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Строителите информираха, че са готови на 80% с ремонтните дейности. Довършват се каменните настилки и се подготвя озеленяването. Ще бъдат подменени около 2000 дървета, като се добавят нови видове към съществуващите в момента 180, обновяват се детските площадки и фонтаните, съобщиха още от фирмата-строител. Възстановяват се и се реконструират входното пространство около фонтана "Жабките", настилките по централната алея, малкото "Аязмо", Алековия кът, пространството около параклиса и перголата с розите.

Премиерът посети и площада пред общината, който заедно с пешеходната зона се реконструира със средства по проект "Градска среда" на ОП Региони в растеж", в размер на 8,7 млн.лв. Реконструираната площ от бул. "Цар Симеон Велики" е 800 м, в отсечката между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Хаджи Димитър Асенов", както и около 200 м участък около ресторант "Верея". Важна част от реконструкцията заема цялостната промяна на площадното пространство пред сградата на общината. Проектът трябва да приключи до края на годината.

Снимка 373953

Източник: Община Стара Загора

Бойко Борисов посети и надлеза по бул. "Патриарх Евтимий", над ж.п. линията, който се разширява и обновява със средства в размер на 14 млн.727 хил.лв. по ОП "Региони в растеж", по фаза 2 на проект "Модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт". Изгражда се допълнителна - четвърта лента за движение на автомобилите и се повдига височината на самия надлез. Паралелно се извършва надграждане на мерките, реализирани за подобряване на градския транспорт чрез внедряване на система за управление на трафика и електронна продажба на билети.

Община Стара Загора изгражда нова индустриална зона "Загоре" в източната част на града. Проектът се реализира в партньорство с държавата. Собствеността в акционерното дружество е разпределена 50:50. Общината участва с апортна вноска - терен от 115 дка в кв. "Зора", в близост до магазин "Метро", на стойност около 5 млн. лв. Индустриалната зона ще предлага на инвеститорите напълно изградена инфраструктура.

Кметът Живко Тодоров съобщи още, че е е пусната процедура за обществена поръчка за изграждането на 69 социални жилища в сградата на бившата Метрология, на ул. "Мусала" 26. Стойността на проекта е 3,2 млн. лева, а идеята е потенциалните потребители да се ангажират с повишаване на квалификацията си, предприемане мерки за социално включване и участие в пазара на труда.

Община Стара Загора работи по разширяването на парк "Артилерийски" с нови 41 дка, както и продължението на ул. "Христо Ботев". Прогнозната стойност на проекта е 4 933 917 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение - 4 месеца.