Ако има добра политическа практика, която създаде Борисов, това е да се изчиства от хора, които трябва да се махнат. Това каза политологът Татяна Буруджиева в ефира на Bulgaria ON AIR във връзка с поисканите от премиера Бойко Борсов оставки на тримата министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Според нея протестите няма така бързо да се свият и да излинеят, а напротив. Структурите на ГЕРБ не желаят правителството да си подаде оставка, поясни тя.

По думите ѝ хората искат повече да ги питат, искат повече да ги чуват и това да е постоянно. Ако Борисов е решил да продължи поне до времето за гласуване, то той трябва да изтърпи протестите.

Струва ми се ,че няма търпимост в партията му, заяви тя. Това, което беше съобщено вчера за тези оставки и около заседанието на министерски съвет, някак носеше послание за натиск за едни действия.

Властта удържа мандата с ремонт
Обновена

Властта удържа мандата с ремонт

Коалицията се запазва, вотът на недоверие нямало да мине

Според нея в парламента се очерта да влязат много политически сили, благодарение на протеста. По думите и ако това се случи, ние ще се отзовем пред един шарен парламент, който трудно ще създаде правителство.

В този момент ако станат избори, най-вероятно ГЕРБ отново ще е първа политическа сила, коментира още Буруджиева.

Социалният антрополог Харалан Александров коментира, че когато улицата заяви своето участие в политическия живот, емоциите взимат връх.

Тези хора не са там, за да променят политическия баланс. Те са там, за да променят моралния баланс. Те са съгласни с това, че потенциално едно влизане в избори в лошо време може да бъде разрушително, но казват "по-добре хаос, отколкото това", заяви още той.

Николай Ненчев още се чуди кой стои зад протестите

Николай Ненчев още се чуди кой стои зад протестите

Изправени сме пред много тежка криза, предупреди той

Според него голяма част от привържениците на ГЕРБ също имат критики към някои неизяснени отношения с ДПС.

В тази ситуация другите двама ключови играчи - президентът и главният прокурор не изглеждат склонни към отстъпки. Единственият човек, който може да менажира това усещане за сериозно сътресение, което предстои и трябва да плати цена за това е премиерът заяви още Александров.

Припомняме, днес се очаква Борисов да получи оставките на тримата министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, който е и от квотата на патриотите. Причината - ГЕРБ иска партията да се разграничи от внушенията, че въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.