"БСП няма как да е в силна позиция във властта след трите катастрофални загуби миналата година. Партията в цялата си история няма и опит като "младши партньор" в управлението. Но това не може да бъде оправдание за отстъплението пред десницата." Това заяви за News.bg Боян Балев, член на Националния съвет на БСП. Ако ние наистина сме толкова решаващ фактор в настоящата четворна коалиция, както твърдят някои другари от тясното ръководство, няма никаква логика да допускаме редица решения на правителството, които са абсолютно неприемливи за редовите социалисти и за малкото останали ни симпатизанти, посочи още той.

"Като участници в управлението не сме достатъчно твърди в отстояване на националния интерес и в търсене на балансирана външнополитическа позиция за конфликта в Украйна. Кирил Петков, както и някои министри от правителството, трябва да се съобразяват с това, че са избрани с гласовете и на БСП", убеден в Балев. Крайните изказвания и безразборното гонене на руски дипломати не носи нищо нито на правителството, нито на България, не помага и на Украйна, по мнението му. Страната ни има много вътрешни проблеми, върху които трябва да се концентрират управляващите, а не да имитират правене на "голяма политика", за каквато нямаме потенциал. БСП е партията, която трябва да отстоява тези позиции в правителството, изтъкна Боян Балев.

Оставката на Нинова е една голяма лъжа

Оставката на Нинова е една голяма лъжа

Предстои конгрес на БСП, но дали ще се състои и какво ще стане? А и какво става

"Но дори да оставим настрана външната политика, нашите представители във властта имат много повече работа в социалната сфера, в условията на висока инфлация. Правителството не прави достатъчно за компенсиране, както на пенсионерите, така и на работещите българи", каза още социалистът. Министрите от БСП оставят впечатлението, че са загрижени повече за работодателите, отколкото за работниците, по думите му. Една автентична социалистическа партия трябва да защитава интересите преди всичко на хората на наемния труд, според него. В момента инфлацията генерира тежки социални проблеми и правителството трябва да намери бърз и адекватен отговор на това, вместо да води безсмислени дебати за доставяне на военна помощ за Украйна, категоричен бе Балев. "С цялото си поведение в управлението БСП оставя впечатлението, че е готова на всякакви компромиси в името на някакво парче власт. Причините затова са и вътрешнопартийни. Цялата партия е заложник на политическото оцеляване на председателя. Партньорите в коалицията знаят, че за Нинова е жизнено важно да бъде във властта на всяка цена", заяви още той.

Боян Балев: Абсурдно е да се управлява криза с такова ниско доверие

Боян Балев: Абсурдно е да се управлява криза с такова ниско доверие

Пандемията показвала, че здравната ни система е неадекватна

Вторият вътрешнопартиен фактор, който действа негативно на участието ни във властта, е стремежът на тясното ръководство едновременно да управлява държавата и да продължи вътрешнопартийните войни и гоненето на "врага с партиен билет", смята социалистът. Това за него е особено вредно и опасно и за самата партия в навечерието на местните избори през 2023 година, които могат да имат сериозно и дългосрочно влияние върху българската политика. Попитан дали остава на дневен ред въпроса със смяната на партийното ръководство, Боян Балев смята, че промяната в левицата е неизбежна. На въпроса на News.bg дали би се включил в лидерската битка той заяви категорично: "Да, защото БСП трябва да си върне ключовите позиции, от които отстъпи в последните години". Съвсем скоро той ще представи и програмата си за управление на столетницата.