Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков констатира, че има обвързаности и зависимости между служители на МВР и външни политически фактори, което е недопустимо. Това трудно се изкоренява, така че тази дейност ще продължим да я ограничаваме още дълго време. В някои областни дирекции имаме много добри резултати, но в столичната дирекция има влошени показатели. Ако в регионалните дирекции има 60% разкриваемост на престъпленията, в столицата разкриваемостта е около 35%, посочи Рашков.

Коментарът си той направи по време на участието си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в отговор на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков.

Български генерал от резерва разкривал секретна информация за ЕС и НАТО на Русия

Български генерал от резерва разкривал секретна информация за ЕС и НАТО на Русия

Свръзката е бил съветник от руското посолство в София

Това, което стана днес и това, което лично констатирам е, че не се прилага закона за МВР и елементарни правила от Наказателния кодекс, е доста отчайващо. Академията на МВР ще се занимава с органите на реда, които не спазват закона и ще ги обучават да го правят, подчерта Рашков.

Според него доброто е, че много служби започнали да работят много по-динамично. За това може би се дължат добрите показатели по някои от дейности. Лошото е, че нещата са били сравнително добре миналата година, но някак си Бойко Рашков не е доволен, защото МВР може да работи още по-добре.

Той се надява през настоящата година да се отделят необходимите средства за границите.

Пропускаме украинските граждани при облекчен режим

Пропускаме украинските граждани при облекчен режим

Взели сме всички мерки за идващите към българската граница украинци

За годишния анализ на силите и средствата в МВР за разкриването на престъпността и притеснението, че могат да се закрият структури на полицията, Рашков уточни, че народни представители ходили при него с оплакването, че щели да се закриват звена и структури в МВР, но министърът не знаел за такова нещо. Някои много удачно се е вклинил да внесе смутове в нашите редици, за да може да се безпокоят службите. Няма такава идея да се закриват звена и структурите в МВР, увери министърът.

Не се предвижда да се съкращават, уволняват и изхвърлят хора от работа, успокои Рашков.

Той увери, че няма да стане издънка и да се закриват районни управления.