Българската провинция привлича интереса на чуждестранни капиталовложители, констатира австрийският Ди Пресе, цитиран от Дойче веле.

Емиграцията на един милион българи в чужбина, масовото изселване в градовете в следствие на затварянето на множество фабрики в провинцията, както и ниската раждаемост са основните причини за запустяването на българските села.

В публикацията се акцентира на големия интерес на заможни капиталовложители към изоставените български села, броят на които се увеличава непрестанно.

Пример за това е историята на родопското село Чамла, което се намира близо до гръцката граница. Селото е напълно изоставено след масовата емиграция на българските турци през средата на 80-те години на миналия век.
Тъй като то не е заличено от регистрите, все още се води за селище.

Имало е проект на група изкуствоведи да превърнат Чамла в екологично селище и средище за културни прояви.
По-късно община Смолян продава на Васил Божков близо 63 хектара земя в околностите на селото, което Бошков иска да превърне в природен резерват.

Изоставените къщи са обект на засилен интерес от страна на заможни британци и ирландци, казва Ендрю Уилис от агенция Bulgаrian Properties, за която се твърди, че е водеща в сделките с чужденци.

Британски агенции, които организират закупуването на къщи в България, има вече в почти всяко по-голямо селище, твърди Уилис.
От бизнеса с недвижими имоти в България се интересуват също руснаци, поляци и румънци.

По данни на Българската национална банка за първите осем месеца на тази година инвестициите в пазара за недвижими имоти възлизат на над един милиард и половина евро.
А това съответства на повече от една трета от преките чуждестранни инвестиции. Близо 30 000 британци са собственици на недвижимо имущество в България. 5000 евро е цената на най-евтините къщи.

Ендрю Уилис дели клиентите си на три основни групи - пенсионери в търсене на уютно кътче, където да прекарат старините си, млади семейства, които искат да започнат нов живот, или инвеститори, които търсят ново поле за капиталовложения.

Най-предпочитани от британските купувачи са Родопите и околностите на Велико Търново, където английскоговорящите са вече толкова много, че вече издават дори свой вестник, допълват от Дойче веле.