БСП вади мъжка кандидатура, при това чисто партийна, за президент, научи News.bg от свои достоверни източници в червеното ръководство.

Упорито се говори из коридорите на Позитано 20, че столетницата ще играе на вота наесен с Костадин Паскалев като кандидат за президент. Ръководството искало да заложи на свой кандидат от партията, а не да залага на несигурната карта външен експерт с висок авторитет.

Паскалев се доказал като верен на лявата идея. Не се изкушил да я замени с алтернативен проект. Плюс за него е опитът му в политиката и ораторското майсторство.

За вице пък се спрягало името на евродепутата Илияна Йотова.

Сега с конкретните имена трябвало да се водят разговорите с другите леви формации като АБВ и Движение 21 на Татяна Дончева.

Азбукарите нееднократно заявиха, че няма да приемат да им се налагат кандидатури. Паскалев обаче се считаше преди време за близък до Георги Първанов и най-вероятно столетницата разчита на това като коз да наложи своя изцяло партийна двойка.

Опонентите в БСП на тандема Паскалев-Йотова обаче изтъкват, че той е позабравен политик, а представителят ни в Европейския парламент пък е недолюбвана и сред своите в партията.