Председателят на външната парламентарна комисия и бивш министър на външните работи Соломон Паси заяви, че Агим Чеку  е бил на посещение в нашата страна по негова покана.

По повод на информацията за ареста на бившия премиер на Косово Агим Чеку Соломон Паси заяви, че ако е необходимо, ще прекрати предизборната си кампания, за да се включи лично в намирането на достойно решение по случая, предаде БТА.

С косовските власти, с правителството, както и с опозицията, работя вече 11 години по един основен проект под наслов "Евроатлантическа интеграция на Косово", допълни Паси, цитиран от БНР.

В частност подкрепям усилията на косовския народ да създаде Атлантически клуб по подобие на българския.

Агим Чеку е един от хората, с които поддържам постоянна връзка и с когото редовно си разменяме визити в изпълнение на този проект, уточни Паси.

Ако има някаква международна инструкция за неговия арест, това означава, че тази инструкция е политическа отживелица, отразяваща реалностите отпреди едно десетилетие, коментира той. Смятам, че е обидно да бъдат арестувани достойни хора, борили се за оцеляването на народа и свободата на родината си, добави Соломон Паси.

Прокуратурата ще решава в близките 72 часа дали да поиска екстрадирането на Агим Чеку, каза главният прокурор Борис Велчев преди началото на заседанието на ВСС.

Дотогава бившият косовски премиер, който бе задържан вчера на границата с Македония, ще остане в ареста в Кюстендил.

Припомняме, Чеку беше задържан на граничния пункт Гюешево при опит да влезе в България.

Чеку е издирван от Интерпол по искане на Сърбия. Според Белград бившият командир на албанските бунтовници в Косово е извършил военни престъпления срещу сърби и други християни.по време на войната от 1998-99 г.

Междувременно първият ни дипломат Ивайло Калфин информира, че Чеку е имал планирани срещи и във Външно министерство, но те не са били на ниво министър.

Калфин обаче коментира, че екскосовският премиер не е трябвало да бъде задържан - има международна конвенция, която дава защита на хора, които са в официални мисии като тази на Агим Чеку, уточни Калфин.