Депутати, граждани, представители на еврейската общност у нас участваха в поклонението по повод 66 години от спасяването на българските евреи.

Пред паметната плоча до парламента венци бяха поднесени от председателя на Народното събрание Георги Пирински, от организацията на евреите в България "Шалом", както и от името на министър-председателя Сергей Станишев и на вицепремиера Емел Етем.

10 март е обявен за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството с правителствено решение от 13 февруари 2003 г. На тази дата преди 66 години е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите.

Председателят на "Шалом" Максим Беневисти заяви, че има много кандидати за спасители на българските евреи, но за еврейската общност в България спасителят е масовата подкрепа, която българите оказват в онзи момент.

Когато ние тук честваме спасението на еврейската общност, в Македония правят помен за депортираните 7200 македонски евреи, добави той.

Беневисти посочи, че на този ден 11 343 евреи от Тракия, Македония и Пирот са депортирани в лагерите на смъртта в изпълнение на споразумението с нацистка Германия.

Никога не бива да забравяме и едното и другото, за това благодарим на българския народ и винаги ще благодарим. И докато има и един жив български евреин на тази земя, където и да е, ще благодарим на българския народ за това, че участва в спасяването му и беше решаващ фактор за това, подчерта председателят на "Шалом".