ГЕРБ поставя за свои приоритет проблема с качеството на атмосферния въздух и разработва своя програма, която ще бъде поставена на широко обществено обсъждане.

Това заяви Ивелина Василева - министър на околната среда и водите в кабинета "Борисов 2" по време на пресконференция в централата на партията.

Доклад на ЕК "разпердушини" екополитиките на България

Доклад на ЕК "разпердушини" екополитиките на България

11 000 годишно умират преждевременно заради мръсния въздух

Според Василева тази кампания се развихряла не случайно сега. Тя посочи, че именно с техни усилия по оперативната програма, били предвидени средства в размер на 115 млн. лв. за проекти, свързани с опазването на чистотата на въздуха.

Василева уточни, че 3 млн. лв. от тези пари са за подпомагане на общините при разработването на общинските програми за опазване чистотата на въздуха, а 111 млн. лв. са за подобряване на състоянието и адресирането на основните проблеми, свързани с битовото отопление и транспорта.

"Може би не случайно тази кампания се развихря сега", коментира Василева.

Бившият екоминистър отчете, че през 2012 г. е имало 116 дни с превишаване на нормите за фини прахови частици във въздуха в София, а през 2014 г. тези дни са намалели до 60.

За чист въздух, за еко правосъдие и икономика ще се борят Зелените

За чист въздух, за еко правосъдие и икономика ще се борят Зелените

Допитване сред активистите насочва Зелените към търсене на коалиция

По думите й докладът на ЕК ясно отчитал напредъка на България, постигнат през последните две години, но в същото време посочвал и предизвикателствата пред България.

Тя припомни каква е била картината в страната преди правителството на Бойко Борисов да започне "мащабното инвестиране в екологична инфраструктура" като приоритет.

Мръсният въздух владее Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник

Мръсният въздух владее Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник

Марлените маски не бива да се носят с часове, препоръчват лекари

Имало замърсяване на въздуха с азотни оксиди, серни оксиди, с амоняк, замърсяване на водите, отпадъците се изхвърляли по деретата.

"България беше в наказателни процедури", каза още тя. Василева отчете и направеното в сектора - 51 пречиствателни станции за отпадъчни води, обезпечаване на цялото Черноморие с нови пречиствателни станции на стойност 350 млн. лв., изграждане на системи за управление на отпадъците, които обслужват над 70 общини в България и 3,5 млн. граждани, изграждане на нова ВиК мрежа.

Мерките по програмата за саниране и енергийна ефективност Василева коментира така: "Работихме заедно с общините, за да има конкретни мерки за всяко населено място".

Дават още 1 млрд. лв. за продължаване на санирането
Обновена

Дават още 1 млрд. лв. за продължаване на санирането

Парите да отидат за по-високи пенсии настояваха от опозицията

Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет, бе категоричен, че мерките, въведени в столицата, дават резултат.

Той каза още, утре кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще представи Програма за управление качеството на атмосферния въздух.

Тази програма ще бъде детайлно обсъдена от Столичен общински съвет.

Програмата включва мерки, които досега не са предприемани - като ограничаване на автомобилния трафик, спиране от движение на коли без катализатори и редица други непопулярни мерки.