Заразяването с COVID-19 не попада в зоната на особено опасните инфекции. Това е една вирусна инфекция с доста голяма агресивност, поради факта, че вирусът е нова мутация. Това каза кардиологът проф. Иво Петров в ефира на БНТ.

Според него до голяма степен развитието на заболяването като конкретен клиничен епизод зависи от реакцията на организма-гостоприемник. В тази връзка Петров обясни, че заболяването протича в зависимост от това каква е реактивността на организма.

Добра методика за превенция за неразпространението на вируса са ултравиолетовите лъчи, водородният прекис също. Ефективността им е доказана над 90% заяви проф. Петров.

По думите му Националният оперативен щаб съветва в правилна посока правителството.

БЛС: Защо полиция и КПП-та да ни пазят от COVID-19?

БЛС: Защо полиция и КПП-та да ни пазят от COVID-19?

Д-р Николай Брънзалов призова сами да си наложим мерки

Данните на СЗО от последните дни показват нарастване на броя на инфектираните, но и покачване на броя на оздравелите. От гледна точка на смъртността има известно плато, като пикът е бил около 20 април и оттогава има бавно, но сигурно спадане на починалите за ден в световен мащаб.

Проф. Петров подчерта отново, че обеззаразяването на средата е много важно, особено в болниците, големите учреждения и предприятия.

В заключение проф. Петров заяви, че COVID-19 не е изключение от това, което ни е познато от здравеопазната практика. Както грипът, така и пневмониите, така и всички други възпалителни заболявания, които предизвикват много тежко възпаление, водят до активизиране на потенциално спящи сърдечносъдови проблеми и те могат да бъдат опосредствани през тромбообразуването, активната възпалителна буря, която може да увреди миокарда и съдовете и т.н.

Глобалните промени в организма водят и до промени в сърдечносъдовата система, които много често се оказват фатални като финален щрих на развитието на заболяването. Но е важно да се подчертае, че голямата част от хората оздравяват и не е необходимо да се насажда панически страх, а да знаем, че се върви към създаването на ефикасна ваксина.